ЗНО-2016 на старті. На які новації варто звернути увагу?


З 1 лютого в Україні почалася реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання. Попри минулорічний скандал, який спалахнув навколо нібито втручання працівників всеукраїнського центру у базу даних і через вилучення серверів, ЗНО-2016 таки відбудеться.

 На які новації варто звернути увагу, пише Репортер.

Отож тести ЗНО доведеться складати усім випускникам шкіл, які мріють стати студентами. Результати минулорічні вже традиційно є недійсними. Щодо випуск­ників коледжів, то вони поки що можуть вступати до вишів за результатами внут­рішніх іспитів, однак лише за спеціальністю. В іншому випадку – на тести треба йти.

ЗНО проводиться з 12 предметів і кожен учасник може вибрати з них не більше чотирьох. При тому, що два є обов’язковими. Перший – це українська мова та література. Другий – історія України або ж математика. Ці тести пройдуть першими – ще у травні – і будуть зараховуватися учням як державна підсумкова атестація. Що примітно, у 2016-му всі тести будуть однорівневими, практику поглиблених призупинили, мовляв, університети не часто вимагали їх в абітурієнтів, а сама підготовка обходилася дорого.

skladannya-zno

Реєстрація на ЗНО триває з 1 лютого до 4 березня, трохи більше місяця, а у попередні роки було майже два – тож варто не проґавити. Процедуру можна поділити на три кроки. Перший – обрати предмети. Логічно, що для цього треба зайти на сайти ВНЗ, куди думаєте поступати, і подивитися, що саме вони вимагають.

Другий – підготувати документи. Копію паспорта, два фото, копію документа про повну загальну середню освіту або довідку з місця навчання. А ще – реєстраційну картку. Її можна сформувати самостійно, скориставшись спеціальною програмою, яка є на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО).

Третій – якщо ви 11-класник, подайте це все до школи. Якщо ж ні – надішліть до регіонального центру.

На підтвердження того, що вас зареєстрували, вам надішлють сертифікат. Якщо з певних причин вам відмовили у реєстрації, до 18 березня ви можете надіслати новий пакет документів.

До слова, саме тестування триватиме до 10 липня. І цього року теж актуальними залишаються «порогові бали». Тобто для кожного предмету буде визначатися своя кількість тестових завдань, на яку треба дати правильну відповідь, щоб подолати «поріг». Ті, хто цього не зробить, взагалі не зможуть використати ці результати для вступу до ВНЗ.

Щодо того, як після минулорічного вилучення серверів вдасться технічно провести ЗНО, то новий керівник УЦОЯО Вадим Карандій на нещодавній прес-конференції пояснив – технічну частину, апаратне оснащення поки що не повернули.

«Вони є частиною доказової бази, яка на сьогодні у розпоряд­ження слідства, – каже він. – Копії всіх програмних засобів, а також баз даних учнів, нам повернуто».

Разом із тим Карандій додав, що програмний комплекс системи піддався модернізації, у першу чергу, з точки зору безпеки, а ще закуповувалась і деяка нова техніка.

Директор франківського РЦОЯО Богдан Томенчук зі свого боку наголошує, що ті події аж ніяк не мають впливати на майбутнє дітей, свою роботу центр обов’язково виконає.

«Найголовніше, що ЗНО взагалі відбудеться, – говорить Томенчук. – Правда, у простішому форматі, десь так 2007-2008 років. Тогоріч ми вже були готові розказати кожному вчителеві та учневі, на котрому уроці вони не туди дивилися, тобто показати помилки, а зараз ми навряд чи цього рівня досягнем».

Втім Томенчук додає, тішить, що довіра людей до самої системи ЗНО не похитнулася. На пробне тестування по території їхнього центру, а це чотири області, зареєструвалися 24002 абітурієнти. Показник практично такий же, як у минулому році, при тому, що кількість дітей в 11 класах знач­но менша.