Зовнішня торгівля Прикарпаття зросла на третину


За інформацією головного управління статистики в області, обсяги експорту товарів суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності області у січні–липні 2016 р. становили 266,3 млн дол. США, імпорту – 218,7 млн дол. США.
У порівнянні з січнем–липнем минулого року обсяги як експорту, так і імпорту товарів збільшилися на 30,3%. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало 47,6 млн дол. США, коефіцієнт покриття експортом імпорту – 1,22.

Партнерами області у зовнішній торгівлі товарами були нерезиденти з 97 країн світу.

Найбільші експортні поставки здійснювалися до Румунії, Італії, Чехії, Польщі, Данії, Бельґії, Німеччини, Російської Федерації, Білорусії.

Обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу становив 174,1 млн дол. США або 65,4% від загальнообласного обсягу, та збільшився у порівнянні з відповідним періодом 2015 р. на 43,6%.

У товарній структурі експорту області провідну позицію займали продукти рослинного походження, механічні та електричні машини, деревина і вироби з деревини, живі тварини, продукти їхнього походження. Вагомими були і обсяги відвантажень полімерних матеріалів, пластмас та виробів з них, шкур необроблених, шкіри вичищеної, текстильних матеріалів і текстильних виробів, продукції хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості.

В обсягах імпорту вагомими були надходження з Німеччини, Польщі, Чехії, Румунії, Італії, Російської Федерації, Китаю, Угорщини.

Імпорт товарів з країн ЄС становив 164,3 млн дол. США або 75,1% від загальнообласного обсягу імпорту та збільшився у порівнянні з січнем–липнем 2015 р. у 1,5 рази.

Серед імпортних надходжень найбільшу питому вагу займали обсяги механічних та електричних машин, полімерних матеріалів, пластмас і виробів з них. Значними були і обсяги імпорту продукції хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості, маси з деревини або інших волокнистих целюлозних матеріалів, недорогоцінних металів та виробів з них, текстильних матеріалів і текстильних виробів.