Зустріти світанок півмарафоном. Як франківці щодня о 5 ранку долали 21 км


Минулого тижня у Франківську стартував Sunrise Half Marathon Challenge – місцеві любителі бігу щодня о 5:00 збиралися на міському озері, аби подолати півмарафон. Ідея вийшла настільки вдалою, що до франківців почали приєднуватися бігуни в інших містах України та навіть закордону

Біжать в Жешуві, Нью-Йорку, Львові

«Репортер» зустрівся з бігунами після одного з таких забігів о 7:20 на міському озері, де вони стартували щодня. Вже здалеку чути радісні вигуки – зо два десятки спітнілих і щасливих учасників роблять спільне фото для чергового звіту. 

Один з ініціаторів, марафонець-любитель Василь Лецин каже, що разом з однодумцями таким ранковим викликом хотіли згуртувати біговий Франківськ.

«Це не зовсім моя ідея. З біговим клубом Gutsul Running Club ми збираємося раз на тиждень на довгі пробіжки по 20-30 км, – говорить Василь Лецин. -Під час однієї з пробіжок виникла ідея організувати напівофіційну бігову подію, яка б ґрунтувалася на самоорганізації учасників. Немає жодних стартових внесків — вони мають бути зацікавлені в тому, щоб прийти. Цікаво було подивитися, чи Франківськ готовий до такого формату».

Каже, бігти о п’ятій ранку щодня важко, а прокидатися треба ще раніше. Втім, все більше людей беруть участь, вболівають, долучаються в інших містах і країнах – біжать в Жешуві, Нью-Йорку, Херсоні, Львові. 

Лецин розповідає, що є три головні умови челенджу – старт о п’ятій ранку, дистанція у 21 км та сім стартів впродовж тижня.

«Якщо людина пробіжить сім днів підряд півмарафони, отримає статус фінішера. Але в нас демократичний челендж, тому є ще категорія учасник, коли людина з нами пробігає будь-яку дистанцію. І це теж круто – щодня долучаються нові люди, які розбавляють цю тусовку і додають драйву, – говорить Василь Лецин. – Хтось з нами пробіг свої перші три кілометри чи перший півмарафон. Чоловік з Богородчан тут вперше в житті подолав свій 21 км. Каже, ніколи не біг такої дистанції, але в колективі йому добре пішло. І це мотивує». 

Ще є третя категорія – ті, хто співчувають. Вони приходять підтримати, повболівати, спробувати пробігти. Також забіг не обходиться без волонтерів, які забезпечують  харчування, воду, оберігають речі бігунів на старті. Вони, як і всі, приходять щодня на п’яту годину.

«Їм ще важче, бо ми хоч біжимо, а вони на нас чекають», – додає Лецин.

Не викликом єдиним

Волонтерили під час Sunrise Challenge Дана Антонишин, Христина-Ірина та Назар Сороки. Усі – учасники Gutsul Running Club. Вони по черзі приходили до озера на п’яту ранку.

«Я планував бігти як учасник, але отримав травму і бігти вже не можна. Тому волонтерю», – розповідає Назар Сорока.

Христина-Ірина та Назар Сороки

Христина-Ірина каже, що завжди, як не біжить, старається волонтерити. Оскільки цього дня не її зміна волонтерити, то трохи пробіглася.

«Ми з Назаром є волонтерами Ukrainian Trail League – одного з найкрутіших трейлових стартів в Україні. Так, в серпні будемо волонтерити на Chornogora Sky Marathon, – говорить дівчина. – Я в базовому таборі відповідатиму за реєстрацію, проведення дитячого забігу». 

Назар буде на контрольному пункті під Петросом – подаватиме бігунам воду, підтримуватиме їх морально.

Андрій Лапко -професійний легкоатлет. Каже, цього дня прийщов пробігти ранкові 21 км, бо за два тижні бігтиме марафон в Шацьку «Світанок Світязя 2018».

Андрій Лапко і Тарас Мороз

«Забіг буде навколо озера Світязь, стартуватиме рано вранці, – говорить Лапко. – Організатори ще визначаються, коли буде старт – о 5 чи о 6. Я тут для того, щоб спробувати, що мій організм може о такій годині. Планую кілька днів побігати так рано, щоб підготуватися і психологічно і фізично. Бігати в такій годині – це шок для організму. Якщо не спав вісім годин, півмарафон не побіжиш – треба готуватися і добре спати. Але якщо спосіб життя під це підлаштований і вони в 21:00 вже лягають спати, то чому б і ні. Біг тим і хороший, що він індивідуальний – для цього не потрібна компанія, кожен обирає зручний час і локацію».

Сім самураїв

Увесь челендж з понеділка до неділі подолали семеро, серед них одна жінка —Анастасія Дорошенко. Також сім півмарафонів підряд у Франківську пробігли Василь Лецин, Тарас Поповчак, Юрій Гошій, Тарас Мороз, Тарас Шпук, Віталій Бандалак. Усі отримали спеціально виготовлені медалі «Sunrise Challenge».

Тарас Мороз та Анастасія Дорошенко

«Те, що на початку видавалось повним божевіллям, перетворилось у тиждень ендорфінів, позитиву та безперервного свята бігу, – додає Лецин. – Сім самураїв довели, що коли робиш перший крок на довгому шляху і маєш сильне бажання, то Всесвіт допоможе, щоб все склалося добре».

Фінішер Тарас Мороз – майор поліції, старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам в області. Каже, бігати почав лише півтора роки тому. За цей час вже пробіг сім офіційних півмарафонів, спробував себе у трейловому бізі на Говерлу та у Ворохті. 

Розповідає, що на Sunrise Challenge першого дня було важкувато через збій ритму – звик засинати опівночі, а прокидатися о 8:00. Тепер прокидається в 4:00. 

«Щодня до Sunrise Halfmarathon приєднуються нові люди. Перший день біг легко, другий – трохи важче. Потім організм перебудувався, звик до навантажень, – говорить Мороз. — На п’ятий день біглося легше, ще й час на 10 хв покращив. На роботі цілий день почуваюся нормально. Тому тепер думаю про те, щоб завжди бігати вранці. Звично бігав вечорами, але тоді багато людей і місто – загазоване. А на озері ще й багато людей із собаками, нормально не побігаєш».

Нині Тарас Мороз готується до Чорногора рейс. Ще будуть восени Луцький, Київський, Франківський півмарафони. А 11 листорада завершу   забігом на 23 км Wet Hills у Дністровському каньойоні.

«Такі навантаження, як ми маємо цього тижня, одразу давати не варто. 21 км треба бігти хоча б раз на тиждень, а щодня – звичайні робочі дистанції, – каже він. – Однак, немає нічого не можливого, потрібно постійно тренувати тіло й розум. І якими б не були навантаження, їх можна подолати. До того ж, біг – це здоров’я, маса позитивних емоцій, щирі люди, які більше і чіткіше думають, мають тверезий погляд на життя».

Галя Кузьменчук викладає англійську в мережі. Вона теж долучилася до челенджу, але щодня біжить різні дистанції. 

«Взагалі ідея цього челенджу – привернути увагу до бігу, – говорить Галя Кузьменчук. – А щоб привернути увагу, треба все трохи перебільшити, бо слона побачать скорше. Тому й взялися за 21 км щодня, щоб люди зацікавилися, чого ці диваки о 5 ранку біжать щодня, для чого їм це? Це для того, щоб люди розуміли, чому у вересні для Frankivsk Half Marathon в місті перекриють вулиці. Що це біжать звичайні любителі, які ходять на роботу і мають купу проблем. І цю дистанцію може подолати кожен, якщо підготуватися – вони ж долають щодня сім днів на тиждень. Може, нарешті люди зрозуміють, що такі забіги – це й економічний розвиток регіону, бо приїжджають учасники, групи підтримки. А в нас до цього ставляться як до якогось божевілля».