Зима коштує дорого. Наскільки зимою збільшаться наші комунальні платежі?


Надворі ще тримаються останні дні бабиного літа, але чимало народу вже журиться, що ж робитиме, коли прийде похолодання. Адже тарифи на комуналку цього року в Україні ростуть просто скаженими темпами. Тож наскільки зимою збільшаться наші платіжки?

Усі добре пам’ятаємо, що газ у нас подорожчав навесні – саме з 1 квітня набрала чинності відповідна постанова Національної комісії з питань державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), пише Репортер.

Отож за нею рік поділили на дві частини. З 1 травня по 30 вересня включно – це так званий неопалювальний період, і ціна газу в цей час – 7,188 грн. за кубометр. А от з 1 жовтня у нас стартував опалювальний період і він триватиме по 30 квітня. Тут уже ціна менша – 3,6 грн. за 1 м3. Але якщо хтось придумав схитрувати й оплатити літні борги по осінньому тарифу, то в ПАТ «Івано-Франківськгаз» запевняють, що це навряд чи вдасться.

«Наші працівники проводять конт­рольні зняття показників лічильників газу, – каже перший заступник голови правління компанії Віталій Шульга. – Звичайно, не всі споживачі допускають контролерів до лічильника, але в нашій структурі працює підрозділ, який відслідковує динаміку споживання газу. Для прикладу, якщо споживачі надали показники лічильника за вересень, які суттєво нижчі у порівнянні з літніми місяцями чи аналогічним періодом минулих років, то це є підставою для проведення додаткової перевірки».

Якщо підтвердиться, ви сказали неправду, плату вам перерахують.

До речі, для опалювального періоду встановлений поріг, а саме – 200 м3. Тобто, якщо ви напалите більше за цю норму, то все, що зверху, буде коштувати 7,188 грн. за кубометр. Арифметика не складна – скажімо, у жовтні ваш лічильник намотав 300 кубів – 200 х 3,6 +100 х 7,188 = 1438,8 грн. Ну таки дуже чимала сума…

Але якщо власники автономного опалення ще мають можливість зекономити – хоча б прикрутити котел, коли йдуть надовго з дому, то тим, чиї квартири під’єднано до централізованого опалення, варіантів практично не лишається. А таке тепло, звісно, також зросло у ціні.

Як повідомили нам у ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» є постанова НКРЕКП від 31 березня цього року. Згідно з нею, підприємство подаватиме тепло за таким двоставковим тарифом: умовно-змінна частина тарифу (тобто плата за тепло, що нараховується упродовж опалювального сезону) – 499,35 грн. / Гкал (з ПДВ), а умовно-постійна частина (абонентська плата, що нараховується щомісячно упродовж року) – 1,80 грн. / м2 загальної площі. Для кращого розуміння треба сказати, що в порівнянні з минулим опалювальним сезоном та абонентська плата не змінилася, а от плата за тепло зросла добряче, бо попередній тариф був – 231,19 грн / Гкал (з ПДВ). Тож не важко зорієнтуватися, що суми у платіжках будуть десь удвічі більшими, ніж минулого року.

Зросла й вартість гарячої води – з 25,41 до 39,88 грн / м3, за умови, якщо ваш рушникосушильник підключений до систем гарячого водопостачання, а якщо такого у квартирі немає, то ціна зросла з 23,64 до 36,91 грн / м3.

Коли у Франківську включать цент­ралізоване теплопостачання, поки що не відомо – відповідне рішення приймає виконавчий комітет. Минулого року, для прикладу, це сталося 22 жовтня. Разом із тим у «Теплокомуненерго» запевняють, що до опалювального періоду готові. Щоправда, є чималі проблеми по кількох будинках, адже не таємниця, що в місті останнім часом дуже активізувалися злодії комунального майна – крадуть лічильники тепла та гарячої води, запірну та регулюючу арматуру.

«Зараз у близько 100 багатоповерхівках виявлено такі крадіжки та пошкодження, – кажуть на підприємстві. – Ми вживаємо всіх необхідних заходів щодо ремонту та відновлення, але це потребує додаткового часу, зусиль та капіталовкладень».

Для повноти картини додамо, що з 1 вересня подорожчала й електроенергія. Тепер містяни, лічильники яких намотали до 100 кВт на місяць, платять по 45,6 коп.за кВт. Селяни так само оплачують перші 150 кВт, хоча раніше ця ціна була – 36,6 коп. Ті ж, хто намотав більше, – платять 78,9 коп.за кВт.

Плюс вода. Ще з 1 травня абоненти франківського «Водоекотехпрому» платять за централізоване водопостачання – 3,94 грн. за кубометр (з ПДВ), а за каналізацію – 5,34 грн. за 1 куб. м (з ПДВ). Раніше це було 3,88 і 4,40 грн. відповідно.

Отже, усіх нас чекає непроста зима. Влада ж радить одне – йти оформляти субсидії. Вийде вона вам чи ні, вже порахують в управліннях соцзахисту, але спробувати принаймні варто. До слова, як розповідає заступник директора департаменту соцполітики ОДА Олександра Бігун, за вісім місяців 2015 року до них за субсидіями для відшкодування витрат на оплату ЖКГ звернулися 89,2 тис. домогосподарств, що в 9,5 раза більше, ніж за відповідний період 2014-го. Субсидію призначили 81,1 тис.домогосподарств, тобто майже 90,9 % від кількості усіх, хто звертався. А загальна сума призначених субсидій – 24,6 млн. грн.