10 серпня – яке сьогодні свято та чого не можна робити


10 серпня — 222-й день року (223-й у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 143 дні.

Іменини

10 серпня День ангела імені відзначають: Анастасія, Антоніна, Василь, Олена, Іван, Ірина, Микола, Павло, Сергій.

10 серпня: яке сьогодні свято і як провести цей день

10 серпня за народним календарем – день Пармена та Прохора. У цей день селяни зазвичай збирали урожай груш, копали картоплю і цибулини тюльпанів. Також 10 серпня вшановували ковалів, адже їх на селі вважали мало не чаклунами, здатними викувати людині щастя.

Вважалося, що торговельні відносини 10 серпня будуть йти з рук геть погано. Тому, в День Пармена та Прохора зазвичай не влаштовували ніяких ярмарків, не рушали на ринок. Говорили, що все, що в цей день вдасться виручити, за прикметами, або зламається, або загубиться.

Прохори-Пармени 10 серпня: історія, традиції та прикмети свята

Як свідчить повір’я, дванадцять учнів Ісуса скликали всіх своїх послідовників (70 осіб) і доручили їм вибрати серед усіх їх сімох з метою покладення на них завдань за рішення повсякденних і побутових проблем для того, щоб у самих апостолів було більше часу на несення слова Божого людям. Так, нарівні з п’ятьма іншими, доля посміхнулася і Прохору з Парменом.

Прохор був учнем апостола Петра. Надалі став єпископом Нікомидії. Постраждав за свою віру в провінції Римської імперії Антіохії.

Подальша доля Пармена оповита таємницею. Є думка, що він розповідав про Євангелію в Македонії, де і закінчив своє життя в 117 році. Також існує версія, за якою Пармен помер ще до відбуття апостолів з Єрусалима.

10 серпня: традиції і звичаї дня

У цей день сільські жителі не тільки відправлялися в храм, щоб помолитися святим апостолам, а й прославляли ковалів – незамінних людей в селі, майстрів на всі руки. Коваль міг полагодити віз, підкувати коня, загострити серпи і соху. До них йшли з подарунками, говорили їм слова подяки.

У давнину вірили, що ковалі мають надприродні здібності, тому що вони можуть приборкувати вогонь, залізо і воду. Тому до них в усі часи ставилися з пошаною і повагою. Вірили, що вони мають владу над злими духами, недарма ж у народних казках ковалям вдавалося підкувати коня самого чорта. Варто відзначити, що на Русі не було сильніше й ефективніше оберега від усякої нечистої сили, ніж гостро наточена сокира або серп.

Зате торгівля в цей день йшла з рук геть погано. На Прохора і Пармена люди уникали будь-яких покупок. Вважалося, що все, що буде куплено 10 серпня, довго не прослужить.

Якщо були прибрані озимі, то селяни переорювали поля. До цього часу в’яне бадилля картоплі. Жителі сіл починали копати картоплю, збирали урожай груш і яблук, викопували цибулини тюльпана, пересаджували квіти.

Люди похилого віку і діти вирушали в ліс по гриби. Важливо, щоб грибник знаходився в хорошому настрої, інакше повернеться додому з порожньою корзиною. Також в лісі збирали ягоди. Перший зібраний стакан ягід потрібно було віддати в чужі руки, щоб був хороший урожай.

Народні прикмети на погоду на 10 серпня:

На Прохора та на Пармена не затівати ніякої міни.

З сьогоднішнього дня садівники-городники викопують бульби ранніх квітів.

Під час сходу сонця стоїть задуха – до негоди.

Горобці веселі, рухливі, забіякуваті – до гарної погоди.

Якщо навколо мурашника багато мурах – до гарної погоди.

Якщо роси немає – буде дощ або погана погода.

Якщо закрилися квіти конюшини, то скоро піде дощ.

Що не можна робити в цей день: 

У цей день потрібно обов’язково з’їсти грушу. Це сприяє заспокоєнню нервової системи і додасть гарний настрій. Крім того, якщо ви не можете в чомусь визначитися, то з’їжте грушу на заході, це допоможе зробити правильний вибір. Правильне рішення може прийти до вас уві сні.

Щоб у дитини були гарні здібності до навчання, над його ліжечком потрібно підвісити гілочку з грушевого дерева. А ось весілля 10 серпня грати не рекомендують. Вважається, що людина, що уклала шлюб в цей день, довго не проживе.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!