15 речей, які найбільше дратують у сусідах


На початку 2000-х була популярною відеогра «Сусіди з пекла» (або «Як дістати сусіда»). Її головний герой хлопчик Вуді мав підлаштувати різні капості своєму сусіду, щоб той отримав нервовий зрив. Та живучи в багатоповерхівках ми і самі часом опиняємося в тій грі – або в ролі сусіда, або ж в ролі Вуді.

ZAXID.NET зібрав найбільш дратівливі звички сусідів, хоча б з половиною з яких ви теж мали справу.

1. Ремонт. А точніше – шум від нього, найбільша проблема багатоквартирних будинків. Звичайно, змусити сусідів не робити ремонт ми не можемо, адже це необхідність і кожен з нас колись теж муситиме його робити. Проте зробити його менш дратівливим цілком можна.

У першу чергу, тим, хто робить ремонт, варто зважати на час, коли дозволено шуміти правилами користування житловими будинками – з 8:00 до 21:00 в будні дні. Якщо ж ви хочете робити ремонт в інший час доби чи у вихідні – потрібно погодити це з сусідами (але краще так просто не робити).

Аби попередити візити сусідів до вас із питаннями: «Та коли ви вже це додовбете?!», можна повісити на загальній дошці оголошень повідомлення про те, коли плануєте завершити ремонт. І не виганяйте батьків, які просять годину-дві тиші, щоб їхня маленька дитина поспала: можна зробити перерву на обід або знайти на цей час менш голосну роботу.

2. І знову ремонт. Деякі люди вважають себе майстрами на всі руки, але в реальності часто виявляється, що руки ростуть не з того місця. Навіщо платити сантехніку чи електрику, якщо я і сам або мій родич може, що там складного? А потім таке бажання зекономити (або ж самоствердитися) може коштувати дорого не тільки майстру-самоучці. Наприклад, мешканці двох вулиць у Франківську лишилися без газу, бо один такий майстер підключив собі воду в газову трубу. Запамятайте: будь-які роботи з комунікаціями мають робити фахівці, а не ваш дядько Петро.

Так само не можна самовільно розширювати житло, добудовувати щось чи зносити стіни, адже це може призвести до руйнування будинку, як сталося на вулиці Руській у Львові у липні. Не хочете, щоб вас привалило, – отримайте дозвіл. Хіба багато з вас знає, яка в його будинку стіна – несуча?

3. Шумні гуляння та співи. Теж підпадають під обмеження «з 8:00 до 21:00». На жаль, стіни в будь-яких багатоповерхівках не можуть цілком поглинути ваші радісні вигуки при зустрічі з друзями. І навіть якщо ви кричите на вулиці, на лавці під вікнами сусідів. І якщо співаєте ранками на все горло, готуючись до «Голосу країни».

4. Домашній бізнес. Сюди першочергово потрапляють теж шумні заняття, наприклад, виготовлення меблів чи уроки гри на музичних інструментах. Навіть якщо ваші учні вже ідеально опанували сонату №10 Моцарта, навряд ваші сусіди хочуть її слухати увесь день. А ще деякі підприємливі сусіди облаштовують собі майстерні в спільних підвалах і користуються електроенергією, за яку потім платить увесь будинок.

5. Курці. Не хочете курити у квартирі, бо не подобається, як потім смердить? А вашим сусідам теж не подобається, як смердить сигаретами у під’їзді! Тож виходьте або на вулицю, або на власний балкон. Хоча і куріння на балконі теж може не сподобатися сусідам поруч, у вікна яких іде дим.

6. Сміття з вікна. Для когось здається дикунством – викидати чи виливати щось із вікна квартири на вулицю, коли всесвіт придумав смітники та каналізацію. Але ще є дикуни в цьому світі, які так роблять. І їм байдуже, що це все може заляпати вікна сусідів чи залетіти на чийсь балкон. Тим часом кинутий так недопалок може і пожежу спричинити.

7. Великогабаритне та будівельне сміття. Мішки з цеглою та оббитою плиткою, стара побутова техніка, крісла, дивани, двері, ванна – усе це заборонено викидати в загальний смітник. Потрібно винаймати людей, які це все заберуть та вивезуть за правилами – звичайно, за окремі гроші. Та є сусіди, які хочуть зекономити і складають все це добро поруч із контейнерними майданчиками. Переважно це ті, хто любить згадувати про податки і державу, яка йому щось винна. Але за все в цьому житті треба платити. Ви ж не вимагаєте в магазині безкоштовний ламінат чи шпалери?

8. Сортування сміття. У нас ще немає законодавчої вимоги сортувати сміття: якщо ви не хочете сортувати – вас ніхто не змушує. Але принаймні можна ж не викидати своє непосортоване сміття в контейнери для вторсировини й не нівелювати старання більш екологічно відповідальних сусідів?

9. Засмічення території біля будинку і в під’їздах. І пояснювати додатково не треба: просто прибирайте за собою (і за своїми улюбленцями теж). І не лишайте своє сміття на кілька годин чи днів у під'їзді, щоб воно всім смерділо. А як несете до смітника – донесіть.

10. Прикрашання під’їздів і клумб. У вас є старі м’які іграшки, які вже не хочете тримати дома? То викиньте їх на смітник! Не треба «прикрашати» цим непотребом сходові клітки, під’їзди чи клумби. По-перше, це несмак, а по-друге – просто страшно, особливо увечері.

11. Паркування. Якщо в новобудовах передбачені підземні паркінги з індивідуальними паркомісцями, то під старими будинками переважно діє принцип: хто перший приїхав – той і запаркувався. І не треба намагатися в таких випадках присвоїти собі паркомісце: ви за нього нікому не платили, це не ваша власність. Якщо паркомісць біля будинку бракує – шукайте компроміс з іншими мешканцями чи головою ОСББ. Або інше місце для паркування.

12. Провинилися – ігноруємо. Якщо ви раптом затопили сусідів, не варто сидіти у квартирі й ігнорувати дзвінок у двері. Якщо збитки серйозні – вони вас точно знайдуть. І ваші стосунки точно кращими не стануть, якщо ви будете відсиджуватися за зачиненими дверима кілька днів.

13. Суперечки у Viber-групах. Деякі будинки мають чати або групи для мешканів у соцмережах, щоб швидко вирішувати якісь загальнобудинкові питання. Але часто такі чати перетворюються просто в нескінченні сварки і нарікання та мають мало конструктиву.

14. Занадто привітні сусіди. Звичайно, взагалі ігнорувати один одного не варто, але для добросусідських відносин достатньо просто вітатися в під’їзді. Хочете сказати сусідці, що не варто пилососити, бо неділя? Або порадити молодим батькам, як виховувати дитину, щоб вона не плакала? Чи, може, поскаржитися сусіду під час поїздки в ліфті на свого чоловіка чи на дружину? Тримайте ці бажання при собі.

15. Занадто активні/пасивні сусіди. Трапляються і люди, які не мають у будинку жодної посади чи повноважень, але мають забагато вільного часу, і тому вигадують різні ідеї в стилі «а давайте скинемось і купимо, посадимо, вставимо, пофарбуємо». Досить часто такі люди насправді нічого не роблять, а лише всіх довокла задовбують, потребуючи уваги. Є й інший прояв такої потреби показати свою важливість: вставляння палок у колеса. Увесь будинок таки вирішив на щось скинутись і купити, посадити, вставити, пофарбувати, але одна людина проти і блокує увесь процес, бо «я тут теж живу, зі мною требрахуватися». Хтось із них точно живе у вашому будинку, правда?

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!