25 грудня чи 7 січня. Що думають прикарпатські священники і науковці про дату святкування Різдва


З початком повномасштабного вторгнення все більше українців підтримують ідею перейти на григоріанський календар і святкувати Різдво з усім світом.

Синод ПЦУ дозволив парафіям самостійно визначати, коли цього року відправляти Різдвяні Богослужіння. Втім думки людей розділилися. Одні відразу вирішили святкувати 25 грудня, а інші кажуть, що такий перехід не на часі, адже у нас війна. 

Позиції з цього приводу представників різних церков Прикарпаття та науковців, обговорили під час етеру програми "Позиція Галичини", інформує Бліц-Інфо

Зокрема за словами прессекретаря Івано-Франківсько-Галицької єпархії ПЦУ о. Ярослава Чорного, рішення Синоду означає, що парафія, яка виявить бажання може відслужити різдвяне богослужіння 25 грудня.

"Втім, 7 січня вони будуть святкувати ще раз разом з усією Православною церквою України. На разі до Митрополита Іоасафа ще не надходило жодної заяви від парафій нашої єпархії. Ми святкуємо не дату, а подію. І на мою думку взагалі немає значення коли святкувати Різдво. На сьогодні це можливість відсвяткувати з усім світом і побачити в розрізі перспективи календарної реформи, чи люди готові до цього",- каже о. Ярослав.

Водночас керівник департаменту інформації Івано-Франківської єпархії УГКЦ о. Іван Стефурак зауважив, що відколи ПЦУ отримала томос, обидві церкви отримали можливість вести екуменічний діалог.

"Те, що зробила ПЦУ тільки відкриває і доповнює нові можливості діалогу. Оскільки Блаженніший Святослав ще з 2016 року активно говорив на цю тему. І єдина умова переходу, що ми це можемо зробити тільки з нашими Православними братами. Наш архиєрейський собор збирався в 20-х числах листопада. На ньому обговорювали, чи нам дасть календарна реформа в цей час об'єднання. Якщо на Прикарпатті тільки одна парафія прийняла таке рішення, то ми маємо подумати про схід і південь. Ми готові вже давно, але тільки в єдності, щоб вона додалась, а не спровокувала новий поділ. В Україні вже дуже багато поділів. Люди мають самі зрозуміти, чому варто святкувати 25 грудня",- каже о.Іван.

За словами пароха церкви Найсвятішого Серця Христа Чоловіколюбця о. Ігоря Пелехатого, в їх парафії практикують службу 25 грудня ще з часів Майдану. 

"Я людей готував, що за кілька днів ми будемо святкувати Вселенське Різдво. Не католицьке чи православне, а саме вселенське, бо воно таким і є. Люди це гарно сприймали і звикли, що у нас є Різдвяне Богослужіння 25 грудня. Ну і звичайно святкуємо наше Різдво запізнене на два тижні. Одна парафія може перейти на Григоріанський календар, але це буде дисонанс з цілою церквою. Але людей треба привчати і відкривати правду про правильність григоріанського календаря. ЩО це не є експансією, а тільки правильним літочисленням",- каже о. Ігор.

Своєю чергою кандидат фізико-математичних наук, доцент Андрій Терлецький зауважив, що жоден календар не є ідеальним і всі вони мають похибки.

"Якщо говорити який календар точніший, то є три типи календарів: сонячні, місячні і сонячно-місячні. Кожен народ використовував свій календар для визначення тих чи інших релігійних та господарських подій. Наприклад юдеї використовували так званий 19 річний метонів цикл, який орієнтований на сонце і місяць. В мусульман - місячний календар. А ми користуємося сонячними календарями. І григоріанський, юліанський і новоюліанський календарі саме такими є. Рух землі навколо сонця не є кратним до кількості діб. Якщо раніше вважали, що у році є 365 і четверть доби, то зараз вважається, що рік триває 365 діб, 5 годин 48 хвилин і 45 секунд. Вже бачимо похибку. В юліанському календарі похибка накопичується раз в 128 років, в григоріанському - одна доба на 3300 років, а в новоюліанському взагалі потрібно 43,5 тисячі років, щоб накопичилась одна доба похибки",- каже науковець.

Більше дивіться у відео.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!