2679 грн. – середня зарплата прикарпатців


Проблема оплати праці є однією з найважливіших проблем української економіки, адже саме розмір заробітної плати є індикатором, що визначає загальний життєвий рівень працівників. Від її рівня, частки у валовому внутрішньому продукті залежить також розвиток економіки загалом. Достойна заробітна плата є основою добробуту працівника.

Розміри середньомісячної заробітної плати в Україні значно відрізняються за регіонами і розподілені досить нерівномірно. Так, за даними Державної служби статистики України за січень-грудень 2013 року середньомісячна заробітна плата штатних працівників в Україні складала 3265 грн. Найвищою вона була у м.Києві – 5007грн., а найнижчою – в Тернопільській області – 2359грн.

Лише в п'яти з двадцяти семи регіонів середньомісячна заробітна плата за період січень-грудень 2013 року перевищувала середній рівень по країні, а саме: в м.Києві, Донецькій, Київській, Луганській та Дніпропетровській областях. Найнижчою середньомісячна заробітна плата була в Тернопільській, Херсонській, Чернівецькій, Чернігівській, Закарпатській областях.

Розмір середньомісячної заробітної плати штатних працівників в Івано-Франківській області за січень-грудень 2013 року становив 2679грн., що складає 82,0% до середнього рівня по Україні.

В місті Івано-Франківську розмір середньомісячної номінальної заробітної плати за січень-вересень 2013 року становив 2673 грн. Темп зростання до відповідного періоду 2012 року склав 107,2%.

Середньомісячна номінальна заробітна плата в м.Івано-Франківську у 2012-2013рр.

 

Незважаючи на загалом позитивну динаміку зростання розмірів середньомісячної заробітної плати, сьогодні залишається чимало гострих проблем у сфері зайнятості й оплати праці, які справляють негативний вплив на рівень життя людей, а саме: нарахування заробітної плати на рівні або нижче прожиткового мінімуму для працездатних осіб, виплата заробітної плати "у конвертах", значна міжгалузева диференціація середнього розміру заробітної плати тощо.

Вирішення проблеми низького рівня оплати праці має супроводжуватися заходами, спрямованими на загальне підвищення ефективності економіки, легалізацію зайнятості та одержуваних доходів, створення належних умов для повноцінної реалізації економічного потенціалу населення, забезпечення оптимальної міжпрофесійної, міжкваліфікаційної, міжпосадової та міжгалузевої диференціації заробітної плати всіх категорій працюючих.

Важливе значення при цьому має створення сприятливого середовища для активної інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання, спрямованої на запровадження нових технологій, підвищення продуктивності праці, забезпечення високої конкурентоспроможності продукції на світових та вітчизняних ринках тощо.

Правда