41% українських чоловіків припускають, що можуть стати ветераном - опитування


Майже половина українських чоловіків вважають, що можуть в майбутньому стати ветеранами. Про це свідчать результати двадцять сьомого загальнонаціонального опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» з ініціативи «Українського ветеранського фонду» Міністерства з питань ветеранів України.

Зокрема, за результатами опитування 55% опитаних зазначили, що серед їхніх близьких та рідних є ті, хто брав участь у воєнних діях на території України, з 2014 до 2021 року. 70% мають серед близьких тих, хто воював чи воює на фронті, починаючи з 24 лютого 2022 року. Порівняно з попередніми опитуваннями зростає кількість тих, чиї близькі сьогодні воюють на фронті.  

41% опитаних припускають, що можуть стати ветераном у майбутньому,  53% - протилежної думки. Найчастіше про можливість стати ветераном говорили мешканці західних регіонів, наймолодші респонденти, чоловіки, ті, хто має родичів та ближніх, котрі воювали з 2014 року та воюють зараз.

У суспільстві надалі фіксуються найвищі показники довіри до військових:  96% довіряють ветеранам АТО, які зараз знову воюють, по 94% довіряють військовим ЗСУ та ветеранам нинішньої війни, 84% – ветеранам АТО (ООС) 2014-2021 рр., які зараз . Незалежно від регіону та віку абсолютна більшість довіряють цим категоріям населення. 

Серед ризикових явищ, з якими можуть зіткнутися ветерани російсько-української війни після повернення зі служби, на перших місцях – психоемоційна нестабільність, проблеми з фізичним здоров'ям, труднощі з отриманням медичної допомоги, відсутність інклюзивного простору та адаптованого робочого місця для осіб з інвалідністю, а також проблеми з оформленням соціальних пільг. Також опитані вважають досить ймовірними проблеми конфліктів у сім'ї, батьківщині, відсутність роботи, нерозуміння суспільства, невідповідність військового досвіду для громадянського життя та зловживання алкоголем чи наркотиками. Близько половини опитаних зауважили про ризик самогубств серед ветеранів. Про ризики порушення законів та участі у злочинності зазначили близько третини опитаних. Водночас у порівнянні з опитуванням у вересні 2023 року зросла кількість тих, хто вбачає ризики всіх вищезазначених проблем. Найгостріше наявність згаданих проблем відчувають близькі ветеранів, які воювали з 2014 року та воюють зараз.  

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни: у серпні 2022 року таких було 69%, у січні 2023 – 53%, у вересні 2023 – 33%, у марті 2024 – 25 %. Сьогодні тих, хто вважає інакше, – понад 60%. Найчастіше негативної думки про виконання зобов'язань держави перед ветеранами дотримуються мешканці західних регіонів, а також ті, хто має близьких, які воювали з 2014 року та воюють зараз. 

76% опитаних вважають, що суспільство сьогодні поважає ветеранів. Водночас у порівнянні з опитуванням у вересні 2023 р. їх кількість майже не змінилася  (у вересні таких було 79%). Протилежну думку сьогодні мають 18%. Більше таких серед мешканців західних регіонів та молоді. 

Дещо зросла кількість тих, хто зазначив, що добре чи скоріше поінформовані про проблеми ветеранів (56%). 42% – зазначили, що не поінформовані. Найбільше останніх серед мешканців зі східних областей, осіб старшого віку, жінок.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!