77% бюджету П’ядицької громади витрачають на освіту


Понад 77% бюджету виділили на освіту. Понад 70% кошторису — дотації та субвенції. Бюджет розвитку громади — лише 300 тис. грн, що свідчить про обмеження фінансових ресурсів для втілення передвиборчих обіцянок.

Рух ЧЕСНО проаналізував бюджет П’ядицької громади.

Більша частина складу ради — представники партій, хоча у П’ядицькій громаді, де виборців менш як десять тисяч, кожен кандидат міг йти самовисуванцем. Це дає можливості для низового партійного будівництва.

Голову громади на виборах восени переобрали. Петро Гайдейчук, який виграв вибори у 2016 році як самовисуванець, наразі представляє партію “Платформа громад”. Ця політична сила завела у раду чотирьох депутатів, один з яких став секретарем ради. Це свідчить про те, що у раді є принаймні неформальна коаліція голови, яка у таємному голосуванні обрала секретарем ради представника партії голови.

У передвиборчій програмі політсили відсутні конкретні шляхи розвитку громади, проте є основні напрями: сучасна медицина й освіта, доступні та якісні адміністративні, комунальні, соціальні та інші послуги, поремонтовані дороги, чисте довкілля, охайні й освітлені вулиці, умови для духовного й культурного розвитку та самореалізації. 

Пріоритетами зазначили розв’язання проблем зайнятості людей, розвитку туристичної інфраструктури, залучення інвестицій для створення сучасних агропідприємств і фермерських господарств, берегоукріплення, ремонту доріг місцевого значення, збору та перероблення побутових відходів, відновлення та реконструкції об’єктів історико-культурного призначення, створення умов для змістовного дозвілля та фізичного розвитку молоді.

В інтерв’ю Руху ЧЕСНО очільник громади Петро Гайдейчук зазначав, його передвиборча програма на 90% збігається з програмою партії та стратегією розвитку громади. Перших три пункти передвиборчих обіцянок очільника громади — ремонт доріг, облаштування водовідведення і освітлення вулиць.

Власні доходи бюджету становлять менш як 30% в структурі доходів бюджету. Решта — дотації, зокрема 32 млн — освітня субвенція та 19 млн — базова дотація. Структура бюджету свідчить про те, що коштів вистачає на покриття базових потреб.   

Бюджет громади у 2021 році становив 75 млн грн, в тому числі 300 тис. — видатки розвитку.  Понад 77% витрат спрямували на сферу освіти. На утримання та розвиток об'єктів транспортної інфраструктури передбачили 200 тис. грн, на організацію благоустрою населених пунктів виділили понад 800 тис. грн. Близько мільйона грн передбачено на медицину, три мільйони гривень — на культуру, майже мільйон — на соціальний захист населення. Ще дев’ять мільйонів спрямували на утримання апарату управління.

Також Гордійчук зазначав, що планує працювати з сусідніми громадами для розв’язання проблеми забору сміття від громадян та комунальних закладів. У планах було створення на території однієї з громад області мінізаводу з перероблювання сміття чи сортувальної станції. Проте в бюджеті 2021 коштів на будівництво заводу не заклали. 

Варто зазначити, що П’ядицька громада — одна з небагатьо, яка публікує на сайті ради інформацію про бюджет участі. Розміщена інформація про підготовку проєктних пропозицій та звіти реалізації проєктів за 2021 рік. Переважно вони спрямовані на покращення благоустрою шкіл, садків, дитячих майданчиків. Вартість проєктів  участі — не більше 30 тис. грн кожен.

https://lh5.googleusercontent.com/tcbqfN6KGCnoTdXnXsf8HUoM4Fk1tVMiL7UqIjJB2WwUlCtV7zkC_BWwEyBBMuuuyD-fGfp31PBZjomTsYsrNaOYwZienIMx3Libom9VZNHz1VSBQR5DuSPCUUVFsnZw9yEwLKYn

Крім бюджету участі в громаді вже почали збирати пропозиції щодо пріоритетних напрямів розвитку у бюджеті 2022 р. Для цього жителям громади пропонують заповнити анкету.  

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!