Активістка пропонує "дерусифікувати" назви вулиць у Франківську


В багатьох містах УУкраїни після повномасштабного вторгнення росії взялися перейменовувати вулиці та інші місцяя названі на честь російських діячів.

"Дерусифікувати" назви вулиць і в Івано-Франківську запропонувала активістка Natalia Fedoryszyn.

"У Львові небайдужі активісти ініціювали перейменування вулиць названих іменами російських діячів на честь видатних постатей української історії та культури. В Києві начальник Київського метрополітену ініціює перейменування 5 станцій метро. Як щодо Івано-Франківська? У нашому проукраїнському, "бандерівському", "націоналістичному" місті є досі, як мінімум 15 вулиць, названих в честь російських діячів. Чи не настав час змінити їх назви на імена героїв сьогодення? Чи не на часі позбуватись будь-яких згадок та означень родом з"руского міру", які на карті Google пов'язують нас з москальським загарбником в очах всього світу? Руслан Марцінків ініціюйте перейменування, чи хоча б надайте таку можливість одному з Ваших численних замісників чи депутатів", каже активістка.

Вулиці - московські, котрі Наталія надибала в Івано-Франківську:

Гаркуші – названа на честь героя радянського союзу, майора червоної армії Миколи Гаркуші, родом з Дніпропетровської області. Брав участь у визволенні Івано-Франківська з німецької окупації. Загинув в Угорщині, похований в Івано-Франківську.

Докучаєва – названа на честь російського природознавця Василя Докучаєва, жодного відношення до Франківська не мав

Достоєвського - названа на честь російського письменника Федора Достоєвського

Дунаєвського - названа на честь радянського композитора єврейського походження Ісака Дунаєвського, родом з Полтавщини, жодного відношення до Франківська не мав.

Ковалевської (Микитинці) - названа на честь російської математикині Софії Ковалевської, жодного відношення до України немає

Краснодонська вулиця — названа на честь радянської окупаційної назви українського міста Сорокине, Луганської області. Перейменована на вул. Войцюка у 2010 р., проте на карті google досі значиться, як вул. Краснодонців. (на фото)

Лермонтова - названа на честь російського письменника Михайла Лермонтова

Менделєєва – названа на честь російського хіміка Дмитра Менделєєва, який не мав жодного відношення до України;

Некрасова - названа на честь російського письменника Ніколая Некрасова

Огарьова – названа на честь російського поета Миколи Огарьова, ніякого відношення до Франківська не мав

Островського – названа на честь Миколи Островського учасника встановлення радянської влади в Україні та боротьби з повстанським рухом, який служив у бригаді Котовського, 1-й кінній армії та Частинах особливого призначення Червоної армії. Або ж на честь Олександра Островського – російського драматурга, жодного відношення до Івано-Франківська не мав

Радищева – названа на честь російського письменника Олександра Радищева, одного з пажів російської імператриці Катерини ІІ, згодом став прихильником ідеї демократії та республіканізму, за що був засланий у Сибір.

Толстого - названа на честь російського письменника Льва Толстого, який не мав жодного стосунку до Івано-Франківська.

Чайковського – названа на честь російського композитора Петра Чайковського, який не мав жодного стосунку до Івано-Франківська

Чехова - названа на честь російського письменника Антона Чехова.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!