Алла ІВАНЕНКО: «Рак – не вирок, це виклик»


Духовність теж має значення, коли йдеться про перемогу над раком. Таке переконання зі своєї практики винесла Алла Іваненко, обласний гематолог, завідувач відділу онкогематології в Івано-Франківській обласній дитячій лікарні.

Лікар розповіла «ГК» про те, як лікуються онкологічні і онкогематологічні захворювання у дітей та які фактори провокують виникнення раку.

– В останні кілька років почали розрізняти онкологічні і онкогематологічні захворювання у дітей. Така спеціальність, як дитячий онколог, з’явилася також порівняно недавно. Зокрема тому, що онкологія дуже «помолодшала». У нашому відділенні на 25 місць (20 віддано пацієнтам із хворобами крові, а п’ять ліжок – дітям, що лікують злоякісні пухлини) проходять терапію діти до року. Всі ліжка завжди заповнені. Зараз лікується дитина з ураженням серця. Дуже складний випадок. Вперше у нас такий. Є дев’ятимісячна дитинка – має нейробластому, четверту стадію раку. Дуже злоякісний перебіг – з ураженням нервової системи. Недавно лікували чотиримісячне немовля… Якщо дитина до року має онкологію, безумовно, це означає, що у батьків «поламана» імунна система.

Статистика демонструє, що онкологічні і онкогематологічні захворювання ростуть. Ми проаналізували кількість дітей від початку 2013 року, які лікуються у нас у відділенні, – переважно це підлітки. Зараз є четверо підлітків, які мають лімфому Хочкіна – злоякісне захворювання. Цей вид раку походить із кісткового мозку, тоді як пухлина може мати різну локалізацію – у черевній порожнині, в грудній клітці, в малому тазі. Раніше лімфоми називали саркомами, хворих одразу відправляли в Інститут раку, де їх лікували онкологи. Тепер лікують гематологи. Серед патологій системи крові найбільше гемоонкології. Це лейкемії, різні види лімфом, поєднані види раку.

Батьки питають: чому, ну чому захворіла моя дитина? Є багато теорій походження онкологічних захворювань. Одна з них доводить, що причиною є «поламана» імунна система й імунодефіцити. Звідки вони беруться? Має значення сукупність факторів, із якими ми стикаємося щодня. Вживання алкоголю дає старт імунодефіциту. Малі дози алкоголю, наприклад, слабоалкогольні напої, те ж пиво, якщо вони вживаються систематично, теж ослаблюють імунну систему. Велике значення має те, як сім’я підходить до народження дитини. Випивка, куріння, особливо під час вагітності – це закладений імунодефіцит у дітей, які народяться. Багатьох із цих дітей очікують онкологічні і онкогематологічні захворювання, виродливості, генні мутації. Таких випадків тепер багато. Статистика, яка відображає поступове зростання вроджених вад у дітей, онкології у перший рік життя – це своєрідний крик нації. Це дуже велика проблема і наш біль.

Мають значення наше харчування й екологія. Окремі хімічні елементи, які ми отримуємо з їжею, здатні змінювати клітини – «вмонтовуються» в них і дають мутації. Фактично онкологія – це мутація, коли в організмі включається програма переродження клітин.

З божою допомогою ми почали успішно лікувати хворих на рак дітей. Лейкемії, лімфоми та ін. можуть бути проліковані і переведені в стан ремісії. Це дуже тяжке і тривале лікування, яке може розтягнутися на кілька років. Це величезні кошти. Це багато сліз, а ще це величезна надія. І титанічна праця людей у лікарні. Не опускаючи рук, плекаючи в своїй душі і в душі хворої дитини надію, і лікарі, і батьки дають їй шанс.

Є такий суспільний стереотип, що онкологія чи онкогематологія – це вже все. Ні, рак – не вирок. Це виклик, на який треба бути готовим відповісти.

Лікування дітей на базі нашого відділення – це, перш за все, встановлення діагнозу. Ключове слово – біопсія. Без неї немає остаточного діагнозу. Перш ніж призначити дитині хіміотерапію, у неї беруть матеріал на дослідження – кістковий мозок, тканину пухлини тощо. Діагностику проводять за сучасними методами – біопсію опрацьовують у референт-лабораторії національної спеціалізованої дитячої клініки ОХМАДИТ. Ця лабораторія акредитована в Європі як одна з найкращих. Вона підтверджує чи конкретизує діагноз. Тільки тоді включаємо основне лікування.

Всі діти лікуються за сучасними європейськими протоколами. Протокол – набір препаратів, схеми їх призначення, дози і комбінація. У складних випадках, коли зустрічаються поєднані види раку чи дитина не йде на визначеній терапії або перебуває в тяжкому стані після хіміотерапії та в багатьох інших випадках напряму по телефону консультуємося з головним гематологом та головним онкологом України. Тому що це в прямому сенсі питання життя дитини. Під час лікування проводиться періодичний моніторинг-обстеження. Так ми контролюємо перебіг захворювання, дізнаємося, як буде розвиватися ситуація, який можна дати прогноз хворому.

У нас лейкемії були поліковані гарно – діти пішли додому. Лімфома четвертої стадії – у ремісії, це прекрасний результат. У нас багато дітей виживають. Не в останню чергу завдяки новітнім протоколам лікування і терапії супроводу, яка передбачає відновлення організму після курсу страшної хіміотерапії перед наступним курсом. Дитина може мати страшні ускладнення, а нам треба думати, як її з них вивести і дати наступний блок хіміотерапії. Бо без тієї хіміотерапії може статися рецидив, не буде ремісії.

Найважче для лікаря – вичухати дитя після «хімії», коли воно вмирає, коли у нього всі показники летять униз, кров іде і ротом, і попою, падають до нуля лейкоцити… Це дуже тяжко. Ми справді залишаємо нашим пацієнтам частину свого життя.

Зараз у нас на обліку в ремісії більше 80 дітей, частина вже виросли і перейшли спостерігатися до дорослих спеціалістів. Це щастя, коли вони ідуть від нас жити. Вчора була на весіллі у свого пацієнта – у мене і в його батька сльози текли самі собою. Чотири місяці тому народила сина ще одна моя дівчинка, яка мала лімфому Хочкіна четвертої стадії. Майбутній чоловік виводив її з лікарні за руку. Потім було весілля – вона навіть квіти не мала собі куди причепити, волосся ще не відросло. Вони все перемогли. І от тепер мають прекрасного хлопчика…

Історія кожного нашого пацієнта вражає і зворушує. Повірте, не тільки лікування, терпіння, надія, але й духовність дитини, її родини мають велике значення. Ми, лікарі, в цьому вже не раз переконалися. Повірте, без молитви неможливо ні лікувати, ні лікуватися.

 

Записала Наталія Кушніренко