Аналітичний огляд: як блекаут впливає на ринок нерухомості в Івано-Франківську


Росія здійснює обстріли української енергетичної інфраструктури, щоб залишити населення без світла.

Така ситуація вносить зміни у життя кожної людини, в тому числі і на їхні рішення про переїзд та купівлю нового житла. Про актуальний стан справ на ринку первинної нерухомості і як впливають на нього енергетичні обмеження, розповіли аналітики провідної будівельно-інвестиційної компанії blago developer.

Чи відсутність світла змінює рішення купувати квартиру

За даними аналітичного центру blago developer, від початку масових відключень світла в країні структура звернень змінилася. Для залучення клієнтів компанія використовує різні рекламні канали, більшість яких діджиталізовані. Коли у людей зникає світло, погіршується якість або взагалі зникає мобільний зв’язок та інтернет, кількість звернень через цифрові засоби зменшується. Але глобальної проблеми для девелопера це не становить. Купівля квартири є важливим і відповідальним рішенням, тому навіть при відсутності світла люди приїжджають безпосередньо в офіси продажу і на місці дізнаються, що їм цікаво.

«Продукт девелопера не віртуальний, а реальний. Тому компанія продовжує повноцінно працювати, обслуговуючи клієнтів у відділах продажу. При зверненні в офіс кожен отримує розгорнуту консультацію з можливістю огляду житлових комплексів та подальшим оформленням документів на купівлю квартири» – пояснюють в компанії.

Дещо гірше в період блекауту консультувати тих, хто фізично перебуває в інших областях. Менеджер може за кілька хвилин підготувати пропозицію з актуальними плануваннями та надіслати онлайн. Але через проблеми зі світлом людина перегляне її не зразу, а за 4 години чи за день-два.

Водночас незмінними є запити від українців, які емігрували за кордон. Багато з них планують повернення в Україну та вже цікавляться нерухомістю.

Як забудовники пристосовуються до блекауту

Як і будь-який інший бізнес в Україні, девелопери шукають способи продовжувати працювати без зупинок. Будівельна сфера є одна з найважливіших, адже від неї залежить створення нового житлового фонду, забезпечення житлом усіх, хто його потребує, та відновлення пошкоджених війною будівель. Також забудовники несуть відповідальність перед покупцями, які інвестували в будівництво ще до повномасштабного російського вторгнення. Наразі завершення початих проєктів є одним з пріоритетних напрямів усіх будівельних компаній.

За словами керівництва blago developer, для девелопера вкрай важливо виконувати усі обов’язки та поставлені завдання в обіцяні терміни. Щоб дотримуватися планів, забудовник з перших днів введення енергетичних обмежень закупив потужні генератори для забезпечення безперебійної роботи на будівельних майданчиках. На момент цієї публікації це 14 житлових комплексів у різних локаціях Івано-Франківська. Таким чином, не зважаючи на блекаут, будівництво усіх ЖК триває, а енергетична інфраструктура міста не перевантажується.

Також компанія вже другий місяць працює без вихідних, щоб розширити часовий діапазон для консультування. Таке рішення допомагає менеджерам обслуговувати усі звернення ще якісніше, швидше та зручніше для самих клієнтів.

Чи зменшилася кількість угод

Найбільший портал новобудов ЛУН оприлюднив дані по динаміці переглядів та звернень покупців первинної нерухомості Івано-Франківської області. Згідно з ними, зацікавленість аудиторії за першу половину грудня 2022 зросла на 38% у порівнянні з кінцем листопада. А на кінець року кількість звернень від покупців, що цікавилася новобудовами на Прикарпатті, зросла ще на 6,32%. Тобто, попри нестабільну енергетичну ситуацію, активність покупців первинної нерухомості з кожним тижнем лише зростала. Фахівці аналітичного центру blago developer розповідають, що у зв’язку з обстрілами в жовтні невелика кількість людей перенесли купівлю на листопад-грудень.

Чим це зумовлено? Перші дні блекауту викликали неабияку тривогу у всій країні. Люди сконцентрувалися на розв'язанні поточних побутових проблем, а такі питання як купівля квартири тощо дещо відклали. З невеликим проміжком потенційні покупці почали звикати до ситуації і шукати можливості адаптовуватися до нових умов. Тож хто раніше планував купівлю квартири, знову повернувся до цього питання.

Вже за період 1-10 січня загальний трафік по усій Україні виріс на 59% у порівнянні з трафіком за період 1-10 грудня (дані ЛУН). Кількість записів на візит зросла на 60%. Такий ріст попиту на початку січня пояснюється факторами стабільного електропостачання і відсутності обстрілів.

Чого слід очікувати вже в ближчому майбутньому

Великі будівельні компанії працюють системно і будуть й надалі реалізовувати свої проєкти, навіть якщо блекаут триватиме ще не один місяць. Як інструменти для досягнення цілей служитимуть потужні будівельні генератори, техніка на акумуляторах, перепланування робіт самих будівельних бригад та нарощення темпів будівництва. Звісно, кожне таке рішення несе за собою економічні розрахунки. Щоб зафіксувати ціну квадратних метрів і захистити себе від їх подальшого здорожчання, аналітики blago developer рекомендують купувати квартиру ще на етапі будівництва. І наводять переконливі дані:

З графіка видно, що усього за 6 місяців вартість квартир в середньому виросла на 40,8%.

Якщо дана динаміка буде зберігатися й надалі, вартість 1 кв. м в новобудові через 6 місяців орієнтовно складатиме 33 000 грн. При розрахунку на площу 60 кв. м це подорожчання на 953 000 грн.

Тому тим хто планує купівлю квартири, фахівці радять не відкладати це рішення, а обрати омріяне планування вже зараз.

Дізнатися про усі ЖК та ціни можна на сайті blago developer:

https://blagodeveloper.com

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!