Андрухович, Прохасько та Іздрик потрапили у топ-10 від Forbes


Forbes починає публікувати серії рейтингів, присвячених оцінюванню діяльності провідних постатей української культури. Організатори обіцяють максимально задіяти всі сфери мистецтва. Перший рейтинг присвячений літературі, і одразу ж троє представників Івано-Франківщини увійшли до топ-10 рейтингу.

Український Forbes визначив десятку найвизначніших письменників держави. Для більшості рейтингів видання зазвичай використовує кількісні показники: вартість активів, цифри доходів, частоту згадувань у медіа тощо. Але у випадку з діячами мистецтва таку методику не визнали релевантною. Найнадійнішим методом у цьому разі є експертне опитування, пише Forbes.

Десятку визначали опитуванням експертів: Віри Балдинюк, Наталії Бельченко, Олександра Бойченка, Андрія Бондаря, Андрія Дрозди, Маріанни Кіяновської, Тетяни Кохановської, Олега Коцарева, Ірини Славінської,Світлани Пиркало. Одинадцятим експертом виступив Forbes.

Критеріями для визначення топ-10 є рівень майстерності, визнання в професійному середовищі, суспільна значущість творчих досягнень письменника, його громадянська активність (публіцистичні виступи, організація літературних заходів та участь у них, присутність у медіапросторі).

Результати експертної оцінки вигладають так:

Сергій Жадан – 104 бали
Юрій Андрухович – 75
Тарас Прохасько – 57
Оксана Забужко – 52
Андрій Курков – 35
Олександр Кабанов – 25
Юрій Іздрик – 24
Борис Херсонський – 22
Андрій Бондар – 21
Маріанна Кіяновська – 21

Як бачимо, до десятки кращих письменників України, за версією Forbes, увійшли одразу троє представниківІвано-Франківщини.

Варто також згадати низку письменників, що не потрапили в першу десятку, але набрали не менш як десять балів. Це Василь Герасим’юк та Олег Лишега, яскраві самобутні поети, про яких ЗМІ згадують украй рідко. Таня Малярчук, найталановитіша з молодих українських прозаїків. Марія Матіос, майстер історичної сільської прози. Шістдесятники Валерій Шевчук і Ліна Костенко, які останнім часом опинилися на узбіччі літературного процесу. Легендарний Лесь Подерв’янський, якого й не треба представляти. Юрій Винничук, пристрасний публіцист і невичерпний містифікатор, творець львівського міфу, що працює на межі високої й масової літератури. Вічно юна Ірена Карпа, чиї літературні досягнення, якщо порівняти з медійною активністю, виглядають вельми скромно.

vikna