Анушкевичуса – у відставку


Віктор Анушкевичус вже купує квиток на потяг чи заправляє паливний бак власного авто, щоб добратися до Києва в Верховну Раду. Там і планує відсвяткувати очікувану перемогу на виборах.

Натомість, у місті, де він стільки років головував, говорять про період подвійної каденції і те, що він так нічого й не зробив для Івано-Франківська. Працював переважно на себе. А тепер в столицю їде задовольняти зростаючі амбіції…

Та про методи, якими мер поліпшував своє матеріальне становище,  достеменно так ніхто й не довідався. Проте дещо вдалося з’ясувати. А саме те, що на рахунку очільника міста кілька гучних справ. Варто згадати хоча б 2007 рік.

Отже, тоді Віктор Андрюсович звітував за надані мерії квартири. Їх було 43. Кому конкретно скільки дісталося, розповів, хоча з математикою в нього, певне, були проблеми. Адже трьох недолічився. Припущення щодо трьох недорахованих квартир були. А саме, що мер подарував їх тодішнім заступникові міського прокурора, начальникові міської міліції та працівникові СБУ. Справа з квартирами потрапила в поле зору суду, після чого на виконання судового рішення щодо згаданих помешкань з міського бюджету довелося викласти 1,2 млн. гривень. Спадає на думку, що Анушкевичус таким чином задобрював правоохоронні органи, щоб ті, зі свого боку, були лояльними до його не зовсім чистих справ.

Питання щодо коштів та їхньої розтрати перед Віктором Андрюсовичем постало в 2011 році. Мова про 5 млн. гривень від ЄБРР. Кошти призначені були для реконструкції систем теплопостачання. Хоча, як варто зауважити, ніхто теплопостачання й не планував модернізувати. Віктор Анушкевичус підтвердив факт відсутності дій в цьому напрямку і розповів, наскільки складним був 2011 рік. Мовляв, проблеми знайшлися нагальніші, ніж якісь там труби. Головне, щоб гроші виділяли на модернізацію, а що модернізувати – мер знайде сам.

До цього всього ще можна додати випадок із зникненням коштів на створення геоінформаційної системи міста. Також в невідомому напрямку «пішли» кошти на процес закупівлі гідравлічної установки для санації та заміни труб. Установку повинні були придбати за передоплатою, сплативши компанії ТзОВ «Файн-Л» 1,3 млн. гривень. Приблизно 400 тисяч гривень попало на рахунок згаданої юридичної особи, за що компанія подала позов до суду. Позов успішно задовольняють, а з рахунків міста зникає ще 110 тисяч гривень. Цікаво й те, що на момент цих операцій на рахунках міста було достатньо коштів, аби виплатити згаданій юридичній особі. Тож, чому мер не розпорядився перерахувати достатню кількість фінансових ресурсів – залишається загадкою.

Оприлюднював згадані факти депутат Володимир Чорноус. При цьому наголосив, що на чинного мера після таких звинувачень слід завести кілька кримінальних справ і запропонував депутатам проголосувати за дострокове припинення повноважень міського голови. Варто зауважити, що тоді ж депутати від партії регіонів заявили, що наведені факти не варті й виїденого яйця і виступати з ними просто смішно. Тому й не побачили сенсу у відставці Віктора Анушкевичуса. Тут вже виникає й питання зв'язку між мером та «регіоналами», котрі «не побачили» складу злочину в стількох розтратах. Але ж від «регіоналів» мер Анушкевичус так відрікався під час революції! Виникає питання - від кого він відречеться наступного разу? Від міста, для якого він «стільки зробив», чи від містян, котрі своїми голосами «протопчуть» йому стежину в Київ?