Армія кличе абітурієнтів


В Україні відновили призов. На відміну від усіх попередніх нинішній відбувається з травня по липень. Тобто частина його якраз припадає на прогалину між випускними іспитами та вступною кампанією. Школярі, яким уже виповнилося 18, але вони ще не стали студентами, випускники-четвертокурсники, які ще не поступили на п’ятий курс, мають реальний шанс опинитися не за партою, а в армії.

Граніт науки на губах

«Те, що повістка може прийти, ми знаємо, але ніхто точно не каже, кого братимуть, коли та що треба робити», – розповідає випускник четвертого курсу одного з вишів міста Роман Мельник. Хлопець запевняє, що кілька його знайомих, які планували вчитися далі, вже отримали повістку.

Тут треба уточнити, що весь навчальний процес у більшості студентів завершується 30 червня, а результати ЗНО вчорашні випускники шкіл отримають до 8 липня. Відповідно до наказу Міносвіти, подача документів у виші починається з 11 липня і триває до 24-го. Вступні екзамени проходять з 25 липня по 1 серпня. Отже виходить, що майже на місяць абітурієнти втрачають право на «освітню» відстрочку. І за цей час можуть поповнити ряди військових. І якщо хлопці ще розуміють – їх потребує Україна, то мами просто не можуть заснути.

«Я навіть не хочу думати про таку можливість. Яка повістка – воно ще мале й дурне?! А якщо на схід пошлють? Ми до Львова поступати збираємося – яка армія? – каже мама випускника Галина Яцків. – Не вірю, щоб наша влада на таке пішла».

Заява проти повістки

У вишах про призов уже знають. «Ще у травні прийшли перші студенти з повіст­ками та стали питати: що робити, ми ще четвертий курс не закінчили, а нас призивають до війська», – каже Галина Михайлишин, проректор з науково-педагогічної роботи Прикарпатського університету. Що їм відповідати, у виші не знали. Тож одразу звернулися з листом до голови Івано-Франківської ОДА Андрія Троценка та обласного військового комісара Ігоря Павлюка. Просили дати студентам відстрочку, аби ті могли поступити на п’ятий курс, а ще паралельно подали список п’ятикурсників, які цього року випускаються трохи пізніше, щоб ті могли захистити дипломи.

«За ініціативи заступника голови ОДА Сергія Адамовича такий же лист ми відправили і у міністерства освіти, – каже проректор. – Адже питання, які стосуються указу Президента, на рівні області не вирішуються».

І от минулого четверга, 5 червня, виш отримав службового листа від обласного комісара із роз’ясненнями. До них доводять розпорядження керівництва Генштабу від 22 травня та 3 липня про те, що військкомати мають робити з цією категорією призовників. Очевидно, що там – на горі – теж додивилися до цієї прогалини.

Отож, як каже Галина Михайлишин, призовників, які до 31 липня завершують навчання, не будуть включати у план призову, якщо вони подадуть у військкомати заяву про вступ до вишу на освітній рівень спеціаліста чи магістра. І заява та має бути завірена керівництвом навчального закладу.

Чи спочатку треба нести повістки, а потім чекати заяву, чи навпаки – у виші не впевнені. «Чіткого механізму у листі не виписано, – каже проректор. – Що зараз усім четвертокурсникам необхідно видавати такі довідки, щоб вони несли їх до військкомату? Думаю, що от отримав студент повістку, тоді в терміновому порядку ми видаємо довідку – і все».

Якщо з бакалаврами справа більш-менш прояснилася, то з тими, хто закінчив магістратуру і мріє про аспірантське майбутнє, все набагато складніше.

«Роз’яснень ми не маємо ніяких, – каже Роман Ільницький, завідувач відділом аспірантури та докторантури. – Раніше було так: подача документів з 1 по 15 вересня, з 20 вересня по 30 жовтня вступні іспити, вони отримували з університету довідки, їм давали відстрочку. Як буде зараз, не знаємо, адже призов улітку».

Треба здати ЗНО

З випускниками шкіл ситуація аналогічна. Аби не потрапити у списки призову, їм треба довести, що вони складають ЗНО.

Як ідеться у поясненнях Міноборони, потрібна довідка про реєстрацію щодо проходження ЗНО від регіонального цент­ру оцінювання якості освіти за місцем проходження тестування. Як її отримати, ми поцікавилися в Івано-Франківському центрі.

Його директор Богдан Томенчук каже, що ніяких офіційних пояснень з цього приводу вони не отримували. «Але у нас вже був такий випадок із хлопчиною з Тернополя, – продовжує він. – То ми йому порадили просто взяти сертифікат учасника ЗНО, зробити копію, завірити у нотаріуса та віднести у військкомат. Це спрацювало. І я вважаю, що так би й мало бути – навіщо людей ганяти по цілій країні?».

Тут варто зазначити, що регіональні центри обслуговують по кілька областей. Для прикладу, франківський – ще й Тернопільську, Чернівецьку та Закарпатську.

Але ані заява, ані участь у ЗНО остаточної відстрочки не дають. Якщо за їх результатами не набрати достатньо балів для вступу, то призивають на загальних підставах. Тож у цьогорічних абітурієнтів є ще один стимул постаратися.

А з іншого боку – піти в армію в наш непростий час, це таки чоловічий вибір. Хоча дуже хочеться, щоб його не робили діти.

До теми

Як заявив 30 травня в. о. міністра оборони Михайло Коваль, юнаків, яких призовуть до армії під час весняно-літнього призову, не будуть відправляти в зону антитерористичної операції. Також він додав, що під час призову будуть набирати юнаків не тільки до Збройних сил України, а й до Національної гвардії та залізничних військ.

                                                                                                         Репортер