Батальйон «Прикарпаття»: від найгіршого до найкращого?..


День депутата в обласній раді позавчора проходив з участю членів громадської ради. І це не випадково: серед питань, з яких вели мову на тому заході, було й таке, що викликало особливий резонанс серед громадськості краю після оприлюднення на 28-й сесії обласної ради негативу про матеріально-технічне забезпечення і стан боєготовності 5-го батальйону територіальної оборони «Прикарпаття».

Тож для вивчення ситуації з цим військовим підрозділом створили спільним розпорядженням голів ОДА та обласної ради робочу групу із 24 осіб, до якої входили депутати, представники військової та обласної прокуратур, УСБУ, громадських організацій.

Перший заступник голови ОДА, депутат обласної ради Володимир Семко, який очолював цю групу, ознайомив присутніх з довідкою, підготовленою за результатами перевірки, проведеної як в Івано-Франківську, так і з виїздом на місце дислокації батальйону в Делятин.

Отримання ним матеріально-технічних засобів, придбаних за бюджетні кошти, перевірила Державна фінансова інспекція в області і разом з робочою групою дійшли висновку: всі ті надані районами і містами обласного значення засоби на загальну суму 1 млн. 425 тис. грн. облвійськкомат передав батальйонові.

Окрім матеріально-технічних цінностей на 71 тис. грн., які залишаються на обліку в облвійськкоматі і які використовують для потреб військових. 

Справді, були факти постачання батальйонові низькоякісних або невідповідних товарів — ідеться про черевики з високими берцями та ремені до штанів. Але ці недоліки вже усунуто. Черевики, виготовлені на житомирській фабриці, стовідсотково замінено на взуття вищої якості і дорожче. На ремені довжиною 1 м 10 см поміняно всі 90-сантиметрові, причому підприємець знизив ціну на них із 50 грн. до 30-ти. В самому батальйоні члени робочої групи якихось серйозних упущень чи порушень, пов’язаних з його матеріально-технічним станом, не виявили.

— Як поінформував нас облвійськкомат, щодо укомплектованості і матеріально-технічного забезпечення 5-й батальйон «Прикарпаття» визнано найкращим серед аналогічних військових підрозділів територіальної оборони в Україні, — підсумував В. Семко. — Правда, після перевірки висловив окрему думку дехто із членів робочої групи, зокрема Олександр Сінкевич, який входить до сектору матеріально-технічного забезпечення при Раді оборони області.

— Виходить, що негатив, який прозвучав на сесії обласної ради, не мав під собою достатньо підстав. Тож чи перед облвійськкомом ігорем Павлюком хтось вибачився? — запитали із зали.

— Про таке я не знаю, — відповів В. Семко.


— Це не належало  до компетенції, повноважень і завдань, які було поставлено перед робочою групою, — додав перший заступник голови обласної ради Олександр Левицький. Він не схвалює подвійних стандартів у підході до оцінки стану батальйону:


— Коли на одному з пленарних засідань обласної ради виступав облвійськком й інформував про кепське забезпечення потреб батальйону, то почув на свою адресу від деяких депутатів, що він ледь не державну таємницю видав, але ж уже інші люди на іншому сесійному засіданні повідомляють негативні факти. Тут, вважаю, потрібно тонко відчувати, де проходить межа між дотриманням військової таємниці і оприлюдненням фактів неналежного виконання, а то й безвідповідального ставлення посадовців до своїх обов’язків, яке, зрозуміло, не можна приховувати від громадськості. Що ж до постачання недоброякісних товарів для батальйону, то я переконаний: це питання не обласного військового комісаріату і навіть не департаменту економіки ОДА, а правоохоронних органів.


Своїми міркуваннями стосовно забезпечення батальйону всім необхідним та його боєготовності поділилися депутати обласної ради Ярослав Ткачівський, Дмитро Захарук, чий онук служить у тому підрозділі, члени робочої групи —  Ігор Шумега, голова Надвірнянської районної ради Василь Попович. 
Слово надали і громадському активістові Олександрові Сінкевичу, який на сесії гострокритично охарактеризував справи в батальйоні. Тепер його думка багато в чому змінилася:


— Коли я знову прибув у батальйон, мені сподобався бойовий дух солдатів. Та водночас вважаю неправомірним стверджувати, що факти, які я наводив минулого разу, не підтвердилися. В самому батальйоні залишається ще чимало питань побутового характеру, які належить вирішити. На мій погляд, неправильно те, що сектор матеріально-технічного забезпечення при Раді оборони області із самого початку націлювали на придбання товарів для обмундирування військовослужбовців лише за найнижчими цінами.  
Словом, забезпечення батальйону всім необхідним і далі залишається актуальним як для військових, так і для владних структур — не лише обласних, а й районних, міських. 


На дні депутата голова обласної ради Василь Скрипничук поінформував про напрями запланованої реформи влади в Україні з  тим, щоб розширити повноваження місцевого самоврядування на конституційному рівні. Присутнім продемонстрували анімаційний фільм на цю тему. А перший заступник голови обласної ради Олександр Левицький ознайомив їх із питаннями, що вносять на розгляд 29-ї сесії  обласної ради, яка відбудеться завтра.