«Без досвіду, вкладень і резюме», — волонтери про самореалізацію через екоблагодійність


Якщо ти досі думаєш, що ековолонтерство — це лише про прибирання та просування екотоварів, настав час оновити термінологію в особистому словничку.

Парадокс волонтерства – попри абсолютно безкоштовну роботу його популярність з кожним роком зростає. Чому?

Бо волонтерство можна назвати взаємовигідним бартером: ти пропонуєш свої сили – воно допомагає нарощувати нові.

Анна Скакунова, студентка УАЛ, починала свій шлях саме з ековолонтерства:

«Раніше я думала, що волонтерство це тільки про прибирання парків. І мій перший досвід був саме таким.

Немає опису.

Акція прибирання студентами УАЛ. Фото: Анна Скакунова

Можна було б порівняти таке волонтерство з суботником, але ні. Це була власна ініціативна, і я відчувала свій внесок у великі цілі. Я бачила очі людей, які дивилися на нас і не тямили, чому ми це робимо, й одночасно очі, повні усвідомлення ситуації та її причин».

Один у полі — також воїн!

Ековолонтерство – один з найдоступніших напрямків: більшість еко організацій охоче запрошують початківців без особливих вимог до знань чи досвіду.

Цьому сприяють і сучасні реалії. На межі екологічної кризи в нашому середовищі з'являються нові й нові проблеми, вирішення яких вимагає залучення волонтерських сил.

Каріна Бондарева взяла все у свої руки, спочатку змінювала стиль життя самостійно, а згодом почала допомагати й іншим:

«Уявіть собі ситуацію: заходжу я на Різдво на кухню, ставлю перед здивованими батьками незрозумілі коробки з надписами й твердо заявляю: «Тепер ми відповідально ставимося до відходів». З цього й почався наш спільний екологічний шлях», - коментує Каріна.

Самоосвіта виявилася ефективною й уже через декілька місяців можна було розширювати діапазон просвіти. Першим здобутком стала 45-хвилинна лекція «Свідоме споживання. Як поводитися зі сміттям?» для учнів середньої школи.

Згодом була спроба втілити «домашній» успіх з сортуванням в школі, але плани розбилися об стінну з незнання, як працює шкільне фінансування. Воно не є нескінченним і зазвичай дуже чітко прописане. Для організації процесу, закупівлі обладнання потрібно шукати спонсорів або гранти. Уявлення, як робити це самостійно, не було, тому за додатковими знаннями Каріна звернулася в УАЛ.

З часом можливості лише розросталися. «Коли побачила рекламу «Найбільшого уроку у світі» одразу подала заявку. Пройшовши невеликий відбір, я стала частиною цієї величезної акції. Так екологія та відповідальне споживання остаточно стали частиною мого життя», — пригадує Каріна.

Волонтерське Прикарпаття

Для Дарії Скиби, обласної координаторки Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» у Прикарпатті та Міжнародного молодіжного руху «School Recycling World», волонтерство розпочалося у 2016 році: «Усе почалося з творчих вечорів, далі ряд фестивалів, соціальних проєктів з допомоги багатодітним сім’ям та родинам у скруті. Зараз ми реалізовуємо надпотужні екологічні проєкти та сталі зміни всередині громади. В межах Івано-Франківської області в розрізі проектної діяльності саме ГО “School Recycling World” найбільше варто відзначити участь у Всеукраїнському проекті “Мішечок”. Коли за тиждень школярі пошили майже 1000 екоторбинок!»

Немає опису.

Постер Всеукраїнського проекту «Мішечок». Фото: schoolrecyclingworld.org

З цьогорічних акцій найчастіше згадується екологічна ініціатива “World Cleanup Day”. Лише за день, близько 700 франківців очистили 28 локацій від 3,5 тонн сміття!», — ділиться Дарія.

Немає опису.

Учасники акції «Всесвітній день прибирання» в Івано-Франківську. Фото:FacebookLet’s do it, Ukraine»)

На посаді координатора Дарія вже три роки: «Правильне ековолонтерство – це найкраще, що може трапитись із людиною, що прагне розвитку. Громадська діяльність дає неоціненний досвід, який не можуть запропонувати жодна державна установа чи бізнес».

Насправді дивно, що в офіційному словнику синонімів до «волонтерство» ще не з’явилося значення «можливості».

Для молодої людини, яка лише будує себе, це шанс:

знайти друзів зі спільними інтересами;

розвинути навички, стати експертом у певній справі;

здобути досвід, який можна вписати у CV і згодом працевлаштуватися;

служити й робити внесок у досягнення спільної ідеї. 

На власному досвіді це відчула і Стефанія Автомова: «Вперше я долучилася до ековолонтерства на прибиранні в сквері, коли навчалася в середній школі. А вже у 2019 році я організовувала ековоркшоп «Свідомість чи споживання ресурсів?» від ФРІ Київ. Це була подія на 70 учасників, яка складалася з однойменної лекції й майстер-класу з виготовлення екоторбинок. Завдяки організованому проєкту, я здобула досвід співпраці з бізнесом».

Немає опису.

Учасники ековоркшопу «Свідомість чи споживання ресурсів?». Фото: Стефанія Автомова

Стефанія стала волонтеркою ще в 13 років. Тому до свого повноліття має чималеньку базу знань, досвіду, ну і звісно, вражень:

«Вперше я волонтерила, доглядаючи за тваринами на виставці. А вже зараз я студентка УАЛ, волонтерка БУР, УВС, ФРІ й Міжнародного БФ «Гарних справ», рівна тренерка з сексуальної освіти Teenergizer, співзасновниця освітньої платформи znona250».

Для любителів працювати в команді

В Україні регулярно проходять набори у команду волонтерів:

Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» – учасник загальносвітового руху  «Let’s Do It World», що об’єднує 191 країну та понад 60 млн учасників, є акредитованим партнером Програми ООН з навколишнього природного середовища. Організація з 2014 року діє у 24 областях України. Щорічно реалізовує всеукраїнські та локальні проєкти: Міжнародна акція Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day», Національна мапа пунктів приймання вторинної сировини, Всеукраїнський проєкт «Чисті пляжі разом!», Всеукраїнський форум взаємодії та розвитку.

WWF-Україна. Основні напрями роботи: охорона лісів, прісноводних водойм, морів та океанів, збереження видів флори та фауни, мінімізація використання токсичних речовин, зміна клімату. «Якщо Ви мріяли колись спробувати себе в справі охорони природи, то це є чудовим шансом для Вас. Можливостей допомогти багато – Ви можете поїхати й фізично допомогти тому чи іншому національному парку, чи, якщо у Вас поки що немає на те часу, допомоги з вебдизайном природоохоронного сайту чи перекладом важливої новини. Потрібно мати лише бажання», — каже Андрій Плига, координатор волонтерів WWF в Україні.

Волонтери/ки в Екодії в команді однодумців наближають важливі соціальні зміни заради чистого та безпечного довкілля. Посилюють своєю допомогою активні кампанії Екодії – переклад, дизайн, фото та відеосупровід подій, пошук та аналіз інформації. Є співорганізаторами (планування, підготовка та проведення) та представниками організації під час подій – інфоточки, акції, кінопокази, марші.

Міжнародний молодіжний рух «School Recycling World» займається розвитком екологічної культури та запровадження системи сортування в навчальних закладах країни. Рух проводить такі проєкти: Всеукраїнський проєкт «Мішечок», Національний рейтинг «Екошкола року», Всеукраїнський фестиваль серед соціальної реклами «Waste management School Recycling» серед учнівської молоді, Марафон роздільного збору відходів та багато інших.

Слідкувати за оновленнями можна на сайтах та каналах організацій. Збором вакансій для волонтерів також займаються Українська Волонтерська Служба, Спілка Форум, Інститут суспільних ініціатив, Unistudy. Для оперативного отримання інформації, радимо підписатися на Телеграм-канали спільнот.

Головне правило – не бійся та не вагайся! Щоб дійти до мети перший крок потрібно зробити вже зараз.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!