Без гарячої води та необхідних препаратів: У Калуському СІЗО знайшли ряд порушень


Регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Івано-Франківській області Юрій Гуменяк та громадський монітор національного превентивного механізму Галина Федюра здійснили моніторинговий візит до ізолятора тимчасового тримання №3 (м.Калуш) ГУНП в Івано-Франківській області.

На час моніторингу в ізоляторі трималася одна засуджена особа. Моніторингова група відвідала камери утримання та інші приміщення ІТТ, ознайомилася з документацією установи та поспілкувалася із засудженою особою. Про це Бліц-Інфо повідомили у пресслужбі Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Під час візиту з’ясовано, що в ІТТ забезпечується належний санітарно-гігієнічний стан приміщень та камер, у 2019 році проводилися поточні ремонтні роботи.

Працівники ІТТ належним чином ведуть передбачену службову документацію. Випадків перевищення граничних термінів тримання під вартою осіб не зафіксовано. Особи, які поміщуються до ІТТ, ознайомлюються із правами та обов’язками, у камерах розміщена інформація про права затриманих.

Належним чином фіксується інформація про наявність тілесних ушкоджень осіб, які поміщуються до ІТТ, про що у встановленому порядку повідомляється місцева прокуратура.

Водночас виявлено порушення права утримуваних осіб на охорону здоров’я. Зокрема, у наявних медичних аптечках відсутні жарознижуючі препарати. Освітлення у камерах не відповідає санітарним вимогам. Крім того, у камерах немає системи гарячого водопостачання, ліжка не відповідають встановленим нормам, на стінах з боку ліжок немає шпунтованих дошок, відсутні інформаційні листи щодо профілактики та попередження інфекційних захворювань. Приміщення та камери ІТТ не пристосовані для відвідувачів-осіб з інвалідністю.

Під час візиту виявлено ряд інших суттєвих недоліків, які створюють ризики для порушення прав людини. Звіт за результатами моніторингу разом з відповідними рекомендаціями буде надісланий до ГУНП в Івано-Франківській області.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!