Бібліотека збирає одиноких мам


Організатори клубу для матерів-одиначок «Ти — не одна», що вже четвертий рік працює при Городенківській центральній районній бібліотеці, давно мріяли якось урізноманітнити літнє дозвілля своїх підопічних та їхніх дітей.

 На ініціативу директора бібліотеки Марії Підлеснюк відгукнувся настоятель церкви села Далешове протоієрей Тарас Іванюк. Його дружина Галина — сільський бібліотекар. А на час відпустки вона працює кухарем у притулку, який діє при храмі. пише Репортер.

Bib 4

Минулого тижня у Далешовому відпочивали чотири мами і 20 дітей з Городенки. Треба сказати, що притулок створений ще 2003 року. Відтоді щоліта тут приймають дітей із кризових категорій.

Облаштувати заклад допомагали і селяни, і підприємці, й навіть доброчинці з-за океану. Скажімо, за сприяння Галини Микитюк, яка є директором українсько-канадського благодійного фонду «Світ для дітей», придбали двоярусні ліжка, пральну та швейну машинки, іграшки, плити для кухні тощо.Іван Приймак, директор агрофірми «Вільхівці», яка орендує сільські землі, допомагав із облаштуванням кімнат і придбанням для них усього належного. Харчами притулок забезпечують мешканці Далешова та сусідніх Колінок.

Супроводжувала своїх підопічних до літнього табору заступник голови клубу «Ти — не одна» Галина Мороз.

«Насамперед ми подбали про безпеку дітей та цікаву програму для них, — каже пані Галина. — День розпочинався з молитви — отець Тарас благословляв нас на добрі справи, давав настанови. Мами допомагали їмості Галині на кухні. Після сніданку з дітьми займалися також молодші діти священика Ігнатій та Богдана. На церковному подвір’ї є ігровий майданчик, тож було де розважитися. А ще ми проводили заняття з мамами, серед яких були й дві вагітні жінки. Часто приходили сільські діти та гралися разом із нашими. У неділю, після службі Божої, ми виступили з концертом перед парафіянами храму. То було справжнє свято для всіх. Тож, сподіваюся, в пам’яті учасників клубу залишаться добрі враження про відпочинок у селі».Bib 2

Далешове знамените тим, що тут є чудотворна ікона Далешовської Божої Матері. Сюди за зціленням приїздять паломники з усієї України. Побували біля святого місця й маленькі гості притулку. Отець Тарас показав їм давнє Євангеліє зі старовинними записами та свідченнями про зцілення, дозволив побути на якийсь час дзвонарями. А ще на місці з’явлення Богородиці за селом є цілюще джерело, де збудована нова церква. Неподалік ліс, річка. Священик каже, що подавати християнські науки дітям треба ненав’язливо — якщо вони змалечку відвідуватимуть храм разом із батьками, то вироблятиметься потреба до духовного життя. Бо приклад дорослих спонукатиме їх пізнавати Бога.

Bib 1

Директор районної бібліотеки Марія Підлеснюк дуже задоволена таким заходом для учасників клубу «Ти — не одна».

«Клуб створений у рамках реалізації всеукраїнської програми «Бібліоміст», — розповідає пані Марія. — Часто проводимо заняття з одинокими мамами, консультуємо їх за участі священиків, психологів, медиків, соціальних працівників і представників служби зайнятості. Завдяки доброчинцям зібрали кошти на лікування кількох дітей, влаштовуємо урочисті заходи для учасників клубу. Хочеться, щоб вони не відчували себе обділеними. Прагнемо не зациклювати своїх підопічних на споживацькому ставленні до благодійності. Маємо на меті організувати мам та їхніх дітей на якусь доброчинну роботу. Скажімо, опікуватися одинокими немічними людьми, виготовляти іграшки чи предмети декоративно-ужиткового мистецтва. Отоді можемо бути певними, що учасники клубу вміють не лише брати, але й давати. Сподіваюся, що табір при церкві в Далешевому якраз і навчив їх цьому».