Більше 150 платників Івано-Франківщини пішли на податковий компроміс з державою


За весь термін дії закону щодо податкового компромісу, заяви та уточнюючі розрахунки до органів державної фіскальної служби області подали 156 суб’єктів господарювання.

Вказані підприємства збільшили податкові зобов’язання з податку на додану вартість та податку на прибуток на 850,3 млн. грн., внаслідок чого до державного бюджету додатково планується залучити 42,5 млн. грн.  Про це повідомили в Головному управлінні ДФС в Івано-Франківській області.

На сьогодні, до бюджету вже надійшло 3,0 млн. грн., з них: понад 1,8 млн. грн. податку на додану вартість та 1,2 млн. грн. податку на прибуток.

Нагадаємо, що Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на  додану вартість у разі застосування податкового компромісу», який Верховна Рада України  ухвалила 25 грудня 2014 року, набув чинності 17 січня 2015 року. Механізмом податкового компромісу платники мали можливість скористатись до 17 квітня 2015 року.

Відповідно до закону, податковий компроміс, з урахуванням строків давності, застосовувався до правовідносин, що виникли до 1 квітня 2014 року, та поширювався виключно на податкові зобов’язання з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість незалежно від того, проводилися перевірки контролюючих органів чи ні за такі періоди. При застосуванні процедури податкового компромісу платники мають сплатити 5 відс. від суми задекларованих або визначених у податковому повідомленні-рішенні податкових зобов'язань. Інші 95 відс. такої суми вважаються погашеними, а штрафні санкції та пеня не нараховуватимуться. При цьому, суб’єкти господарювання звільняються від фінансової, адміністративної та кримінальної відповідальності за несплачені податки.