Біометричний паспорт коштуватиме понад 600 гривень


Перші паспорти з чипами, які потрібні для скасування візового режиму між Україною та ЄС, українці отримають у недалекому 2016 році

Як інформують «Вісті», передбачається, що біопаспорти видаватимуть при народженні, і вони замінять як закордонні паспорти, так і внутрішні. Заміна старих паспортів на нові буде справою добровільною.

На друк біометричних паспортів Кабмін виділив 800 млн гривень. Для пересічного ж українця такий паспорт орієнтовно обійдеться в 605 грн (57 євро), з яких 350 грн підуть на друк бланків. Хоча раніше говорили, що собівартість бланків на поліграфкомбінаті «Україна» – близько 12 грн.

Ще не надруковані біопаспорти є найдорожчими в Європі, стверджує нардеп від «Батьківщини» Геннадій Москаль. За його словами, в Іспанії такий паспорт обходиться людям 25,5 євро, у Словаччині – 40 євро і т. д. У поліграфкомбінаті не змогли пояснити, чому бланки раптом так різко подорожчали.

Біометричний паспорт міститиме два види даних: основні і додаткові. До основних належить докладна інформація про людину – оцифрована фотографія особи, оцифрований підпис, прізвище, ім’я, дата народження.

Додаткові відомості – це відбитки пальців. Внутрішні паспорти в Україні також зазнають змін – вони стануть тимчасовими і отримають безконтактні чипи з особистою інформацією про власників.