Бійці АТО візьмуть участь у місцевих виборах


25 серпня о 15:00 в Івано-Франківську розпочався круглий стіл, темою якого було важливе питання - чи слід бійцям АТО та волонтерам йти на місцеві вибори.

Висловити свою думку з цього питання вирішили кілька бійців добровольчих батальйонів, зокрема, "Азову". Зустріч розпочали хвилиною мовчання, пише Стик

"Ідея обговорення виникла тому, що нас чекають місцеві вибори. Партії готують кандидатів на округи. І йде обговорення цього питання - участі бійців АТО, волонтерів та інших активістів у виборах. Але наразі такі розмови ведуться по-тихому, в кабінетах та за кулісами. Ми ж хочемо винести ці обговорення на публіку, хочемо, щоб і самі учасники висловилися з цього питання. Особисто моя думка така: в країні йде війна, хоча більшості людей тут, в безпечному тилу, все рівно. Людям, які повертаються з війни, часто задають питанння - "а нащо ти туди їхав?", "а за кого ти там воював?". Ми, бійці, розуміємо - воюємо на Сході винятково за Україну. Але все ж участь у виборах є реальним механізмом впливу на владу. Тож ті, хто хоче щось змінити - нехай йдуть. Я вважаю, що люди, які пройшли війну і мають бажання щось змінювати, повинні мати шанс прийти до влади. Я не говорю про якусь одну політичну силу, це повинні бути різні партії", - розпочав круглий стіл Петро Шкутяк, учасник АТО.

Після цього Галина Дичковська, один зі співорганізаторів заходу, сказала, що бійці АТО можуть стати новим поколінням політичної еліти.

"Влада змінює людей. Якщо повернутися до історії, то незалежну Україну ми отримали без крові, не розуміючи ціни цієї незалежності. А зараз пишеться наша нова історія, і люди, що прийдуть до влади, повинні усвідомлювати, що ця історія збудована на крові. У владі нічого страшного немає. Я вважаю, що саме ми повинні зробити для себе нову державу. Активні люди - учасники Майдану, бійці АТО, волонтери - повинні приймати активну участь у виборах. Це слід трактувати як обов'язок, це повинно бути бажання людини щось змінювати", - зазначив інший боєць АТО, Андрій Стандіо.

Далі слово взяв Сергій Янчук - громадський активіст, який рік тому пішов воювати у складі батальйону "Азов".

"Я не політик і взагалі ніколи цим не займався. А з часів Майдану ми звикли вважати всю політику брудом. Проте це не зовсім так. В мене був час обдумати це питання, і я вважаю, що на вибори треба йти хоча б тому, що у нас на телеекранах постійно крутяться все одні й ті ж лиця. Я хочу, щоб бійці, активісти та волонтери йшли на вибори, ставали успішними політиками та будували нову Україну", - сказав Сергій Янчук

Потім свою думку висловив Сергій Сивачук - керівник івано-франківського осередку цивільного корпусу "Азову".

"Чи варто йти на вибори? А давайте поставимо питання - а чи варто було йти на війну? Адже це остання форма політики. Тому, як на мене, люди, що ціною свого життя виборювали незалежність, просто повинні йти у владу. Адже саме це є шляхом до побудови тієї України, яку ми хочемо бачити. Я не впевнений, що політична боротьба буде легшою за перебування на фронті. Тож бажаю всім наснаги та хороших соратників", - заявив Сергій Сивачук.