Бізнес на імені Героя: як працює благодійний фонд Сергія Нігояна


Майже два місяці тому у Львові з’явився благодійний фонд під назвою, яка викликає сентименти у кожного, кому симпатизував і був близький по духу Євромайдан – Благодійний фонд Сергія Ніґояна. Одноосібно організував його такий собі Назар Шимчук.

Оголошення про те, що фонду потрібні волонтери було розміщене на одному з сайтів, де пропонують роботу. Обіцяний заробіток – 150 грн на день.

Щоб перевірити, чим же займається фонд, телефоную за вказаним номером і вирішую влаштуватися волонтером.

Волонтерам платять гроші

Жодних деталей по телефону не розголошують – чоловік пропонує зустрітися у центрі Львова та все обговорити. 

«Є два напрямки: ходити зі скринькою і збирати гроші та домовлятися про встановлення скриньок у барах, організаціях, магазинах», – каже керівник благодійного фонду Назар Шимчук.

Обіцяє офіційне працевлаштування та «білу» зарплату. Пояснює, що за законодавством, на утримання фонду можна витрачати не більше 20% від прибутку. Тому мені гарантують усі 20% від того, що люди покладуть у скриньку, або ж 10% від того, що опиниться у попередньо встановленій скриньці в барах, магазинах. За його словами, ще 20% з цієї суми отримує власник закладу.

Оформитися на роботу доволі просто: «Дзвониш мені, присилаєш фотографію на пошту, ми робимо тобі посвідчення, робимо свідоцтво, пробиваємо тобі скриньку, пишеш заяву, що тебе прийняли на роботу і на тому все», – запевняє керівник.

До підбору персоналу, вочевидь, тут ставляться дуже ретельно, бо після зустрічі той же керівник фонду намагався за мною стежити.

Назар Шимчук. Фото: Вконтакте

Гроші, за словами організатора благодійного фонду, потрібно збирати «на пожертви родинам тих, хто загинув на Майдані», та на «вшанування їх пам’яті, встановлення їм пам’ятників».

Трохи згодом намагаюся знайти в інтернеті бодай щось про благодійний фонд Сергія Ніґояна, але не знаходжу нічого, крім виписки із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Виявляється, фонд офіційно зареєстрований. Зазначимо, що реєстрація благодійного фонду в Україні коштує 51 грн, а його діяльність не оподатковується. 

Жодних інших згадок про діяльність благодійного фонду немає. Пишу керівнику фонду про те, що нічого не зміг знайти про його організацію й отримую пояснення:

«Бл**ь, у нас не контора, яка викачує з людей гроші начебто на хворих дітей, а благодійний фонд, названий в честь мого друга і товариша Сергія Ніґояна, займатися будем приблизно цим https://vk.com/public65022749 плюс до того збирати пожертви на допомоги сімям загиблих на Майдані» (редагування автора збережено, – В. Р.).

Робота зі скринькою

Приблизно через тиждень мені виготовляють скриньку та посвідчення. Знову зустрічаємося біля пам’ятника Шевченку в центрі. Керівник фонду приносить опломбовану коробку та посвідчення під номером АА 0001 (вочевидь, я перший волонтер фонду). Посвідчення «видано Рихліцькому ВолодимЕру». Перед роботою – коротка інструкція. Керівник заборонив казати людям, що за волонтерську роботу платять гроші. Ще раз нагадав, на що збираю гроші.

Я спробував уточнити, на що ж їх витратять, зокрема, якій сім’ї допоможуть в першу чергу. Отримав наперед завчену відповідь: «На допомогу сім’ям героїв Небесної сотні». І що більше ставив запитань, то голосніше керівник фонду повторював одну й ту ж відповідь.

Про здачу коштів домовляємося наперед. «Подзвониш мені, коли закінчиш. Я вийду, заберу гроші».

Залишаюся зі скринькою у центрі. Через кілька хвилин після того, як керівник фонду пішов геть, мене наздоганяє чоловік з папкою в руках і ставить ті ж самі запитання, за якими мене щойно інструктував керівник фонду. Чемно відповідаю так, як наказав шеф.

«Комерційна таємниця»

Назбирати грошей на потреби Благодійного фонду Сергія Ніґояна допомогли колеги. Ввечері дзвоню, домовляємось про зустріч. Місце знаходження фонду, як зазначено у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців – вул. Розкіш, будинок 17, квартира 2. Однак керівник веде мене на вул. Нижанківського, до свого помешкання. По дорозі розпитую, скільки нас у фонді працює, чи я бува не один такий.

«Достатньо…Багато», – викручується організатор фонду. «І все ж?», – ставлю запитання прямо. «Я не можу тобі цього сказати», – пояснює «роботодавець». Заходимо в будинок, підіймаємося у приватну квартиру, де удвох, без жодних свідків та комісії, всупереч тому, як це обумовлено у Законі «Про благодійництво та благодійні організації» перераховуємо зібрані кошти: 14,67 грн. «Мало, – каже чоловік, – завтра підеш на дорогу до готелю «Львів», там дають більше».

Врешті зізнаюся Шимчуку, хто я і показую журналістське посвідчення. Прошу розповісти, скільки «волонтерів» є у фонді, скільки грошей вже вдалося зібрати, на що витратили.

Отримую на всі запитання відповідь, що це «комерційна таємниця». (Благодійна організація зобов'язана забезпечити вільний доступ до своїх звітів, документів про господарську та фінансову діяльність. – Стаття 14 Закону України «Про благодійництво та благодійні організації»).

Зрештою, «спілкування» закінчується тим, що Назар Шимчук із брутальною лайкою виштовхуює мене за двері. 

Через трохи часу намагаюся взяти офіційний коментар про те, чим займається фонд, однак Назар Шимчук одразу кидає слухавку.

Сторінка Назара Шимчука ВКонтакте

Представник вірменської общини Львова, відомий ресторатор Вардкес Арзуманян розповів ZAXID.NET, що вперше чує про існування Благодійного фонду Сергія Ніґояна. Він також додав, що особисто допомагав сім’ї Нігояна, але напряму, без жодних фондів.

Зазначимо, що вірменська община допомагала сім’ї героя Небесної Сотні. Крім того, представники общини оголосили грошову винагороду у розмірі $100 тис. тому, хто допоможе знайти вбивць Сергія Нігояна.

Довідка

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Благодійний фонд Сергія Нігояна зареєстрований 30.04.2014. Керівником є Шимчук Назар  Миколайович (з 27.04.2014). Розмір статутного капіталу – 0 грн. Місцезнаходження фонду: м. Львів, вул. Розкіш, 17.

Zaxid.net