Боротьба за франківський спиртзавод: виграно битву, але ще не виграно війну


Вчора відбувся суд щодо справи про банкрутство ОДОСП «Княгинин». У зв’язку з тим, що представник керівництва не з’явився на засідання, справу перенесено на два тижні. А 300 працівників вузької спеціалізації все ще ризикують залишитися без єдиного джерела доходу.

Про справу Стику розповіли представники колективу.

«Ми входимо в концерн «Укрспирту», як юридична особа. Структурно ми належимо до неї, але працюємо, як будь-яка інша приватна фірма, лише підпорядковується державній структурі» - зазначив один з працівників.

Проте в 2010 року з’явився ДП «Укрспирт» - інша юридична особа з такою ж назвою. Її створив тодішній уряд для того, щоб ліквідувати концерн. А всі 70 підприємства, які туди входили, повинні були б перейти у власність ДП. Борги залишалися підприємствам, а все майно, яке працювало й приносило реальний прибуток відходило новоствореному ДП «Укрспирт», що зареєстровано в Броварах, Київської області.

Таким чином, податки, які раніше сплачувало підприємство до місцевого бюджету, повинні були б сплачуватися в Київ. На думку колективу, це могло стати гаманцем сім’ї Януковича.
Ще однією проблемою, яка могла виникнути, працівники вважають зв'язок з керівництвом. Адже коли очільник сидить в столиці, вирішення найменшого питання розтягувалося б на тижні.

Працівники ОДОСП «Княгинин» розповіли, що підприємство залишилося юридичною особою лише тому, що вже 10 років перебуває у судовій справі про банкрутство. Та не зважаючи на це, вчасно сплачувало податки до місцевого бюджету та виплачувало зарплати всім своїм робітникам. А колектив спиртзаводу складається з трьохсот осіб.

Два тижні тому, в Кабінеті Міністрів зареєстрували проект постанови про ліквідацію ДП «Укрспирт». Тому вони почали підминати під себе всі підприємства, які не підпорядкували раніше.

Вчора відбувся суд у справі про банкрутство. Головну роль у вирішенні цього питання відіграє думка Комітету кредиторів. В випадку Княгинина, основним кредитором є Податкова служба, тобто держава.

Керівництво концерну "Укрспирт", через діючих очільників заводу, а саме т.в.о. генерального директора Ігор Копійчук та його радники з фінансових питань Юрій Якубишин та Богдан Біян, спробувало передати клопотання про те, що справу про банкрутство треба закривати. Не зважаючи на збори працівників та висновок комітету кредиторів, які вирішили зовсім інакше.
«Так сталося, що представник делегований адміністрацією, не потрапив на судове засідання. Він просто не зміг пройти через натовп працівників, які були біля входу», - повідомив один із працівників підприємства.

Оскільки явки керівництва не було, а були представники трудового колективу та народної самооборони й враховуючи клопотанні Податкової служби, судове засідання відклалося на два тижні.

Працівники сподівається, що на наступному засіданні суд вирішить залишити ОДОСП «Княгинин» юридичною особою та дозволить йому поступово виплатити весь борг. А не просто припинить провадження й дасть зелене світло розкраданню підприємства.