Будинки вмирають стоячи: в середмісті розсипається 150-літня історична будівля


Мова йде про історичну будівлю, в якій знаходилась Єврейська гімназія кінця 19 – поч. 20 ст. на вулиці Мельничука, 16 (номер в реєстрі пам'яток архітектури 211-іф).

Наприкінці 18 ст. тут було передмостне укріплення, а за кілька десятків метрів від нього проходив фортечний мур. Після знесення мурів у 1809–12 утворилася будівельна ділянка, яка в межах Заболотівського передмістя мала №1 і належала Я. Маліновському. Через півстоліття ділянку поділили надвоє, пише Побудовано в ІФ.

Новоутворена парцеля одержала №143, а власник Х. Йонас у 1870-х рр. спорудив там одноповерховий садибний будинок у стилі класицизму з корінфським портиком і двома ризалітами. Перед спорудою був сквер з кованою огорожею від вулиці.

У 1921 в будинку розмістилась єврейська початкова школа. При заснуванні вона мала один клас із п’ятнадцяти дітей, у 1936 – шість класів і 350 учнів. Очевидно, в цей час надбудований другий поверх з підкресленням класицистичних рис.

Споруда ще двічі розбудовувалась. У 1931 до існуючого лівого крила додали двоповерховий об’єм з цокольним поверхом, у стилі конструктивізму. На придбання ґрунту єврейська громада витратила 23 тис. злотих, на добудову – 6,5 тис. доларів і 3,4 тис. злотих. І, нарешті, в 1937 надбудували ще третій поверх коштом 10 тис. злотих (арх. Л. Ліппман).

 Головний вхід з боку вул. Мельничука у вигляді портика з колонами, які підтримують веранду другого поверху. Будівля складної конфігурації в плані, з ризалітами на головному та дворовому фасадах. Планування мішане у старій частині й коридорне в новій.

 Фундаменти бутові, цоколь високий. Стіни цегляні, тиньковані. Перекриття плоскі по дерев’яних балках, дахи двосхилі на дерев’яних кроквах. Покрівля – листова бляха.

Фасади горизонтально розчленовані міжповерховими та підвіконними тягами. Перший поверх рустований. Ризаліти і веранда над портиком завершені трикутним фронтоном.

Вікна прямокутні на фасадах, аркові – біля входу, декоровані футринами, трикутними сандриками та пілястрами корінфського ордера.

Від 1925 в будинку почала діяти також єврейська гімназія. Споруда стала іменуватись Єврейським народним домом. У названій гімназії лише мову й окремі гуманітарні предмети викладали івритом, інші – польською мовою.

Школа і гімназія були приватними, ними опікувалось «Єврейське товариство народної і середньої школи». Воно забезпечувало викладачам досить високу платню. Скажімо, у 1938 директор гімназії Й. Шульман одержував 520 злотих на місяць, інші вчителі – 200–320 злотих (середня зарплата в місті тоді не перевищувала 100 злотих).

 

У радянський час будівля використовувалась під середні школи, спочатку № 5, пізніше №9. У 1944–45, до виїзду зі Станіслава, у школі викладав німецьку мову Т. Франко, син великого письменника.

 

В 1991 будинок передали російській громаді міста під гімназію, але вона так і не була створена. Від 1996 споруда входить до комплексу будівель економіко-правничого інституту (згодом Західноукраїнський економіко-правничий університет). Зараз перебуває в аварійному стані.

 

Перед будівлею кілька років тому виріс офісний центр на 5 поверхів, якому присвоїли адресу Мельничука, 16Б.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!