Будз, бринза та вурда: екологічні карпатські сири на Центральному ринку


Сьогодні традиційний сир – звичайний продукт на нашому столі. Чудовим смаколиком є сир з овечого молока. Адже овече молоко відрізняється більшою щільністю та концентрацією у порівнянні з козиним та коров’ячим, тому переважно використовується для сироваріння.

На Центральному ринку Івано-Франківська на першому поверсі нового корпусу Ви завжди можете придбати крафтові та екологічно чисті овечі сири: будз, бринзу та вурду. Привозять їх з маленького фермерського господарства у Косівському районі, де навколо лише гори, ріки і чисте карпатське повітря.

Продавчиня пані Оксана розповідає, що основна перевага овечого сиру – це його цілковита корисність, насиченість білками та жирами. 

«Цей сир без добавок коров’ячого чи козячого молока. Породисті вівці дояться приблизно 5-6 місяців, з кінця березня по середину жовтня. Саме це найкращий час для сироваріння, – розповідає пані Оксана. – За день виробляємо приблизно до 10 кг сиру».

До слова, овечий сир – джерело вітамінів A, B, аскорбінової кислоти та рибофлавіну. Він дуже поживний, тому корисний для тих, хто працює фізично та витрачає багато сил та енергії. Крім того, природні вітаміни краще сприймаються організмом, ніж штучні полівітаміни. 

Хоча овечий сир має зависоку калорійність, у середньому 350 калорій на 100 грамів, його все одно відносять до дієтичних продуктів, він входить до основних страв тих, хто обрав правильне харчування. 

Незамінний він також для малечі у якості оптимального джерела кальцію для кісточок, що ростуть. 

Овечі сири використовують для приготування різних страв, кладуть у піцу, салат, сирний суп. Додають як начинку до холодних закусок: рулетки, кошики, бутерброди чи як «родзинку» у кондитерських виробах. Це смачна приправа до пасти та інших основних страв. 

Ці та багато інших якісних і свіжих продуктів Ви неодмінно знайдете на прилавках Центрального ринку Івано-Франківська.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!