Бюджет-близнюк: У Франківську прийняли головний фінансовий документ на 2023 рік


Відбулась чергова 32 сесія Івано-Франківської міської ради. Серед іншого розглянули питання бюджету на 23-й рік.

Бюджет-близнюк – так говорять про бюджет на наступний рік. Він мало чим різнитиметься від попереднього року, каже Вікторія Сусаніна. Але буде не менш експериментальним та важливим. 

На наступний рік бюджет буде 3 мільярди 300 мільйонів, але це без урахування освітньої субвенції. Субвенція з державного бюджету. Цю цифру в міській раді склали на рівні 2022 року. 

Його мета – забезпечити безперебійне функціонування усіх важливих сфер життя нашої громади. Зокрема, забезпечення критичної інфраструктури, освітня і культурна галузі. Адже більша частина бюджету – все ж такі базові речі, як зарплати, енергоносії, оплата комунальних послуг, аби всі наші школи, садочки, культурні, комунальні установи, які працюють у різних сферах, могли стабільно функціонувати – наскільки це можливо в теперішніх умовах. Щоб їздив муніципальний транспорт, подавалось тепло тощо.

«Якщо взяти 23-й рік, ми десь у своїх колах називаємо «бюджет-близнюк» 22-го року. Тому що новизни як такої немає, мінімальна заробітна плата зупинена на рівні 22-го року (6700 грн), індексація також. Єдине, що трошки піднімається прожитковий мінімум на 8 відсотків. Ну що таке 8%?  І зупинена індексація заробітних плат, стипендій, земельного податку, який нам якраз і приносить дохід у бюджет», - каже заступниця міського голови Вікторія Сусаніна. 

Це складний бюджет міста в умовах воєнного стану.

"На 2023 рік ми маємо більший показник по реверсній дотації. Зауважу, що в 2022 році у нас не забирають реверс у Держбюджет, тому маємо ту економію коштів, які спрямовуємо на закупівлю генераторів, облаштування укриттів, соціальні виплати тощо. Остаточного рішення Кабміну по реверсу на 2023 рік ще немає, але попередня доведена до нас цифра – треба буде повернути 124 мільйони. Ці та інші виклики мусимо враховувати, але вже розуміємо, що 2023 рік для бюджету громади може бути нелегким. Ми живемо у відверто непростий та мінливий час, тому важко спрогнозувати щось на далеку перспективу",- каже Сусаніна.

Ознайомитися детальніше з основними показниками можна за посиланням.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!