Через городи прикарпатці частіше потрапляють в лікарню з переломом хребта


«Працюйте, допомагайте рідним, але робіть це з головою», – радить завідувач відділення хірургії хребта Сергій Балан.

Медик розповідає, що після городньо-польових робіт у їхньому відділенні суттєво збільшується кількість пацієнтів з переломами хребта на ґрунті остеопорозу.

«На жаль, з року в рік у цей період маємо багато пацієнтів. І найчастіше це жінки після п'ятдесяти, хребет яких не витримує надмірних фізичних навантажень, – констатує вертебролог.

Лікар пояснює, що дефіцит вітаміну D3 разом з недостатнім вживанням кальцію та гормональним дисбалансом викликає остеопороз. При цьому захворюванні зменшується кількість кальцію в кістках, відбувається структурна перебудова кістки, а серед проявів цієї патології є переломи хребців у грудному та поперековому відділах.

«Ці переломи стаються здебільшого під час виконання звичної роботи або при незначних травмах. Приміром, коли людина підіймає відро води чи різко нахиляється вперед», – зазначає лікар.

Швидко повернутися до звичного способу життя допомагає вертебропластика. Це малоінвазивний метод, що усуває больовий синдром, зміцнює хребець і вже за день-два людина може забути про недугу.

Крім оперативних втручань у відділенні проводять чимало маніпуляцій при хронічних та гострих больових синдромах, зокрема, при грижах міжхребцевих дисків, стенозах хребетного каналу, остеохондрозі, спондилоартрозі тощо. Більшість втручань проводять під контролем пересувного рентген-апарата згідно зі стандартами доказової медицини. Завдяки цьому є змога уникнути оперативного втручання та скоротити період реабілітації щонайменше вдвічі.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!