Чи доведеться прикарпатцям переробляти документи через зміну районів. Пояснення експерта


Після виборів 25 жовтня в Україні почав діяти новий адміністративно-територіальний устрій.

Тепер, замість старих 490 районів в Україні є 138. На Прикарпатті замість 14 районів утворили шість нових: Івано-Франківський, Калуський, Коломийський, Косівський, Надвірнянський та Верховинський райони.

Прикарпатці в соцмережах хвилюються, чи після зміни районів не доведеться змінювати особисті документи та документи на право власності, адже багато районів ліквідували.

Втім, як пояснив у розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо регіональний консультант з юридичних питань (проєкт "ПУЛЬС", який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID) Андрій Деркач, жодних змін в документах робити не доведеться.

«Всі документи залишаються повністю правочинними і підтверджують вашу особу чи право власності. Жодних змін, які стосуються документів не буде. Ситуація зі зміною адмінтерустрою не змінює статус власності, адже адреса залишається та сама: село таке то, урочище чи вулиця така то. Те, що це село вже не окрема сільрада, а у складі ОТГ, чи окремого району нічого не змінює. Змінюється тільки форма. Водночас в нових документах, дані будуть вносити відповідно до прийнятого адмінтерустрою", - пояснює експерт.

За словами Адрія Деркача, на сьогодні немає жодних законодавчих зобов’язань чи норм, які б вимагали від громадян здійснити перереєстрацію документів на право власності чи особистих документів у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!