Чи може керівник змушувати працівника відпрацювати час тривоги - пояснення Держпраці


Чи безпечне ваше робоче місце? На роботі ми проводимо чи не третину свого життя. Іноді кабінет стає другою домівкою, а колеги – майже родичами.

Втім, щоб проведений час на роботі не шкодив вашому здоров’ю, робоче місце має бути з оптимальними умовами праці. А якщо ні, то працівник може вимагати компенсацію чи пільги. Детальніше читайте в матеріалі ВЕЖІ.

Начальник відділу з питань гігієни та експертизи умов праці Управління Держпраці в Івано-Франківській області Ольга Ткачівська розповіла, які умови називаються шкідливими й хто нестиме відповідальність за порушення норм праці. А також в нашій статті ви дізнаєтесь, чи може роботодавець змушувати працювати під час повітряної тривоги.

– Робоче місце дуже впливає на якість роботи працівника. Що таке атестація робочих місць і хто її має проводити?

– Атестація робочих місць проводиться для того, щоб можна було встановити чи є шкідливі фактори, які з часом можуть вплинути на стан здоров’я працівника. Провівши атестацію робочих місць, роботодавець визначає, які умови на робочих місцях. Конституцією України передбачено, що кожному працівнику має бути створено належні та безпечні умови праці, але не всі установи та підприємства можуть цього дотриматись. Це залежить від технологічного процесу, засобів виробництва, можливий вплив різноманітних факторів. Така атестація сприяє виявленню цих факторів і допомагає визначити, які пільги й компенсація належить працівнику за неналежні умови праці.

– Тобто за шкідливу роботу працівник може отримувати компенсацію?

– Згідно ЗУ “Про охорону праці”, роботодавець забезпечує проведення лабораторного дослідження умов праці і відповідає за своєчасність проведення атестації робочих місць. Загалом умови праці можна поділити на оптимальні, допустимі, шкідливі та небезпечні. Останній клас взагалі не допускається, за винятком проведення екстрених робіт для уникнення аварійних ситуацій. Якщо під час атестації було виявлено оптимальні умови праці, то звичайно на компенсації чи пільги не варто претендувати. Коли працівник влаштовується на роботу, то ознайомлюється із тими шкідливими умовами й пільгами, які пропонує йому роботодавець.

– Які це можуть бути пільги?

– За шкідливі умови праці передбачено доплату, яка не враховується в мінімальну заробітну плату. Також може бути додаткова відпустка, яка залежить від посади, від виконаної роботи, і вона може надаватись до 35 днів. Ще може бути скорочена тривалість робочого часу, видача продуктів харчування. Все це визначено Законом України “Про охорону праці”. Основна компенсація – право на пільгову пенсію. Відповідно до умов праці, стажу, навіть статі, працівник може достроково вийти на пенсію. Атестація робочих місць – це дуже важливо, бо завдяки цьому працівник може потім в судовому порядку довести своє право на пільги та компенсації.

– Хто має бути відповідальний за атестацію робочого місця?

– За це відповідальний і працівник, і роботодавець. Обидві сторони мають нести відповідальність за виконання трудового договору. Працівник має виконувати доручену роботу, але, до речі, заборонено виконувати ту, яка не прописана договором. Також працівник має виконувати якісно свою роботу, бо це впливає на діяльність всього підприємства та інших працівників.

За недотримання законодавства може бути дисциплінарна, адміністративні й навіть кримінальна відповідальність. Не проведення атестації є адміністративним правопорушенням. Суд може стягнути штраф у розмірі від 510 до 1700 грн. Якщо впродовж року повторно виявлено порушення, то знову буде штрафна санкція. Атестація робочого місця повинна проводитись раз на 5 років.

– Що можна віднести до шкідливих факторів роботи?

– Це може бути підіймання важких предметів. Для чоловіків та жінок визначено допустиму вагу, з якою можна працювати, а якщо працівник впродовж робочого дня змушений переміщати важчі предмети, то можна говорити про порушення. Також серед таких факторів є робота з хімічними речовинами, які впливають на організм людини. Під час робочого процесу може бути порушення норми шуму, вібрації, температури, фізичного навантаження. Після проведення атестації робочого місця, роботодавець має ще відправити працівника на медичний огляд, щоб зрозуміти чи може ця людина працювати в таких умовах. Періодичні медичні огляди працівник має проходити, щоб з’ясувати чи впливають ті шкідливі фактори на його здоров’я.

 

– Чи залежить періодичність проведення атестації робочого місця від зміни обладнання, наприклад?

– Так. Зміна обладнання чи якесь покращення – це завжди добре. Якщо якусь установку замінили на більш сучасну, то проводиться позачергова атестація. Може ще не пройти 5 років після попередньої перевірки, але варто провести нову, щоб визначити нові умови праці. Якщо робоче місце покращено і виявлено відсутність шкідливих умов, то компенсації та пільги скасовуються.

– На скільки питання умов робочого місця зараз турбує працівників та роботодавців?

– Впродовж декількох попередніх років це питання стало дуже актуальне. Роботодавці намагаються періодично проводити атестацію. Хоча ці лабораторні дослідження потребують додаткових витрат, але роботодавці починають розуміти необхідність цього. Насамперед, щоб попередити скарги від працівників, перевірки, штрафні санкції. Коли я спілкуюсь із керівниками підприємств, то завжди кажу, що така атестація проводиться тільки раз на 5 років, але цим вони себе страхують і можуть не хвилюватись стосовно перевірок.

– Що варто пам’ятати працівникам, щоб могти захистити свої права?

– Працівникам важливо розуміти, що при будь-яких спірних ситуаціях, насамперед беруться до уваги документи. Якщо роботодавець не дотримувався відповідних положень і немає документів, наприклад, про атестацію робочого місця, тоді відповідальність несе саме керівництво.

Актуальним питанням сьогодення є також дії роботодавця під час повітряних тривог. Чи має право керівник змушувати працювати, чи спускатись в укриття? На це питання досі немає чіткої відповіді. Втім, в Держпраці кажуть, що роботодавець не має право забороняти чи заохочувати працівника покидати робоче місце. Обов’язком роботодавця є забезпечення безпечного робочого місця. Тому вимагати залишатись і працювати під час повітряної тривоги, якщо це не бомбосховище, керівник не може змушувати. Та якщо повітряна тривога тривала надто довго, роботодавець може вимагати відпрацювати втрачений час, якщо в цьому є критична необхідність.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!