Чи отримують тварини задоволення від сексу


Ми були впевнені, що людина - єдина жива істота на Землі, яка отримує насолоду від інтимних стосунків. Виявляється, все не так однозначно.

Секс - це приємно. Хоча якщо почитати наукову літературу, такий висновок зробити складно. Напевно, тому, що більшість досліджень, які описують сексуальну поведінку, спираються на теорію еволюції, ігноруючи душевні та емоційні переживання, пише BBC Україна.

Ми не помилимось, якщо скажемо, що займаємося сексом, аби зберегти нашу генетичну спадщину. Втім, таке визначення залишає поза увагою швидкоплинні, але дуже важливі аспекти цієї базової соціальної потреби.

Чи є люди єдиним біологічним видом, здатним відчувати сексуальну насолоду?

Наука давно - і цілком обґрунтовано - ставить запитання, чи відчувають тварини щось схоже.

Наукові дані останніх десятиліть свідчать про те, що тварини знайоме загальне відчуття задоволення, як відомо кожному, хто колись гладив кішку.

У 2001 році психологи Джеффрі Бургдорф і Яак Панскепп виявили, що лабораторним щурам подобається, коли їх лоскочуть. У такі моменти вони видавали щось на кшталт задоволеного сміху, який людське вухо, однак, не здатне розпізнати. Більше, вони активно прагнули до цього відчуття.

КішкаКопирайт изображенияTHINKSTOCK

Але чи поширюється це і на плотські втіхи? Одним зі способів дізнатися це - вивчити приклади статевих відносин, які не можуть призвести до народження потомства - наприклад, між двома і більше особами лише чоловічої або лише жіночої статі.

А також у парах, де один (або більше) партнерів не досягли статевої зрілості або де сексуальні контакти відбуваються поза сезоном розмноження.

Наприклад, одностатеві стосунки та секс між статевозрілими особинами і напівдорослими шимпанзе бонобо.

Але задоволення від сексу, що не призводить до запліднення, отримують не лише бонобо, а наприклад, і білолиці капуцини.

Приматологи Джозеф Менсон, Сьюзан Перрі і Емі Періш виявили, що самки обох видів сексуально домагалися самців незалежно від того, чи здатні вони були до зачаття. Іншими словами, вони активно займалися сексом, навіть якщо вагітність була неможлива - наприклад, коли вони вже були вагітними або годували новонароджених безпосередньо після пологів.

Сексуальні контакти між статевозрілими і статевонезрілими особинами були так само часто, як і між двома дорослими тваринами.

Якщо тварини займаються сексом частіше, ніж це необхідно для зачаття, це також може вказувати на мотивацію задоволенням. У період овуляції самка лева здатна спаровуватися 100 разів на день протягом приблизно тижня, причому щоразу з декількома партнерами.

Щоби здійснити шлях від зачаття до народження потомства, потрібен лише один сперматозоїд, але, схоже, левиця не має нічого проти численних статевих актів. Так само часто спарюються пуми і леопарди. Так, може, їм це просто подобається?

Ще один важливий аспект питання - чи відчувають тварини оргазм. Це насамперед цікаво стосовно самиць, адже запліднення не залежить від їхньої здатності відчувати оргазм.

Італійські дослідники Альфонсо Троізі і Моніка Карозі 238 годин спостерігали за японськими макаками і стали свідками 240 злягань між чоловічими та жіночими особинами.

Під час третини цих спарювань вони спостерігали те, що назвали оргазмічною реакцією самки: "Самка повертає голову, озираючись на свого партнера, відводить назад руку і захоплює нею самця".

Оскільки розпитати самку макаки про її відчуття неможливо, можна припустити, що така поведінка є аналогічною тому, що відбувається з жінками - принаймні до певної міри.

Поведінка макак також іноді супроводжується фізіологічними змінами, які спостерігають й у людей, як-от прискорення серцебиття і мимовільні скорочення піхви.

Цікаво, що найчастіше самки макак демонстрували таку реакцію, коли злягалися з самцем вищого ієрархічного рангу.

Це дозволяє припустити, що існує не лише фізіологічні, але й соціальні чинники. Тобто це - не лише рефлексивна реакція на статеве збудження.

Оральний секс також трапляється у тваринному світі. Його спостерігають у приматів, плямистих гієн і кіз. Самки гепардів і левів вилизують і пестять статеві органи самців під час шлюбного ритуалу.

Оральний секс також поширений серед коротконосих фруктових кажанів. За допомогою нього, як вважають, вони збільшують шанси на запліднення.

Показовим можна назвати приклад поведінки двох самців бурих ведмедів, які мешкають у заповіднику в Хорватії. У статті опублікованій в журналі Zoo Biology дослідники розповіли, що спостерігали за ними понад шість років і зафіксували 28 актів орального сексу між двома самцями.

Дослідники під керівництвом Агнешки Сергіль із відділення охорони дикої природи польської Академії наук припускають, що причиною такої поведінки стало те, що обох ведмедів відлучили від матері, коли в них ще не завершився період годування.

Такі акти тривали протягом багатьох років, навіть після того як ведмежата виросли - можливо, тому що їм це як і раніше приносило задоволення.

Пояснюючи таку поведінка тварин, дослідники, як правило, спираються на еволюційні механізми.

Як пише в журналі "Прикладна наука про поведінку тварин" етолог Джонатан Балкомб, який вивчає поведінку тварин в їхньому природному середовищі, "неприємні відчуття, біль, утримують тварину від неправильної поведінки, здатної спричинити загибель".

"Так само задоволення заохочує тварин до скоєння правильних вчинків - таких як годування, спарювання та... зігрівання або охолодження".

Балкомб, однак, вважає, що вчені не повинні розглядати поведінку виключно з точки зору еволюції.

Він вказує на інший приклад. Щури, яких годують тією самою їжею, через три дні починають віддавати перевагу незнайомим продуктам.

Найпростішим поясненням цього є припущення, що різноманітність продуктів дозволяє їм отримати ширший спектр поживних речовин або уникати надмірної залежності від обмеженого джерела їжі.

Але, можливо, це надто вузька точка зору, і насправді щурам просто набридає їхня їжа і вони хочуть спробувати щось новеньке? Можливо, їм просто потрібні гострі відчуття. Обидва пояснення здаються цілком правдоподібними, залежно від підходу.

Так само і сексуальна поведінка може бути наслідком еволюції та боротьби за виживання виду - і водночас приносити задоволення.

Саме тому, що репродуктивна функція є надзвичайно важливою для виживання, еволюція зробила процес розмноження таким приємним, що тварини хочуть цим займатися їм навіть тоді, коли зачаття небажано або неможливо.

Якщо все це дійсно так, стає зрозуміло, чому радощі сексу доступні не тільки нам, людям.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!