Члени ОВК 87 звинувачують один одного в крадіжці бюлетенів: поліція бере покази


На засідання ОВК округу 87, що у Надвірній на Прикарпаттті, викликали поліцію, щоб перевірити, чи була крадіжка бюлетенів.

Про це повідомляє кореспондент Суспільного Карпати з місця події. Сталося це вночі другого квітня близько 1:20.

На засіданні окружної виборчої комісії перерахували бюлетені з ДВК 261030, що у Микуличині. Після перерахунку кількість голосів зійшлася з тією, що подала дільнична виборча комісія. Пачку з бюлетенями відставили на інший стіл. За деякий час один з членів ОВК Євген Ковальов від "Слуги народу" повідомив, що засідання дивилися по стріму уважні виборці і сказали, що неправильно відбувся перерахунок, і там є інша кількість бюлетенів. Комісія проголосувала, щоб перерахувати, однак не вистачило кворуму. Тоді він самовільно перерахував бюлетені, яких виявилося на 100 менше, ніж в протоколі ДВК, і ніж при першому перерахунку, коли ОВК порахувала 377.

Частина членів окружної виборчої комісії почала називати це крадіжкою і викликали поліцію.

"Ми проводили перерахунок голосів і складали купочками по 50. Вийшло 377 за Олександра Шевченка. Після цього член нашої комісії сказав, що кількість бюлетенів у пачці менша", – розповідає членкиня ОВК Роксолана Бойків.

Після прецеденту передивилися відео з перерахунку і виявилося 277, а в протоколі ДВК – 377.

ОВК проголосувала за те, щоб запросити представників правоохоронних органів на засідання.

"Займаються фальсифікацією виборів на очах. 100 бюлетенів були сфальсифіковані при підрахунку голосів. Ситуація напружена", – обурюється голова окружної виборчої комісії Андрій Лозинський.

Він звинуватив нових членкинь ОВК, які були призначені першого квітня.

"Нам кажуть, що ми неправильно порахували з ДВК голоси. 100 голосів їм чомусь не вистачило за одного з кандидатів. Ми не прихильники будь-якого кандидата. Ми прийшли для того, щоб тут був порядок. Коли ми рахували, було 377 голосів. Через пару хвилин 100 голосів попереднього кандидата щезло якимось дивним чином. І тут член комісії захотів дуже сильно перерахувати, хоча він стояв біля нас і бачив, як ми лічили. Коли він перерахував, голосів стало не 377 а 277. Тепер нас звинувачують у шахрайстві", – розповідає членкиня окружної виборчої комісії Надія Павлюк.

На засідання прибули правоохоронці та почали брати заяви та пояснення.

Також Ковальов запропонував винести на голосування питання про те, щоб визнати вибори на ДВК 261030 недійсними. 11 членів ОВК проголосували за.

"Для того, щоб закрити питання по цій дільниці, я хочу показати реєстри. Там була 31 особа, що голосує на дому. І там не було власноруч написаних заяв. Документація не відповідала ст. 86. На тій дільниці було 688 голосуючих. Наразі, якщо змінилася цифра – голосуючі 588 і 31 особа – це 5 % виборців з тієї дільниці. Можна визнавати за ст. 92 ч. 1 вибори на цій дільниці вибори недійсними", – каже Євген Ковальов.

11 членів ОВК проголосували за.

Голова дільничної комісії Павло Шандерівський, вибори на якій визнали недійсними, Суспільному розповів, що їх відправили на перерахунок через те, що на упаковках з бюлетенями не вказали свої прізвища.

В законі не зазначено, що повинні бути прізвища. Тобто, кандидат, печатка і підписи щоб були. Вони через це віддали нас на перерахунок. На нас не було ні скарг, ні заяв. Ми прийшли в ОВК і нам сказали, що якась заява з'явилася. Нам стало відомо, що під заявою підписалися одна людина з Києва і одна ніби з Луцька. Пройшлися по всіх шести пунктах. Говорили, що є помилки в нашому протоколі. Всі члени переконалися, що немає жодних помилок. Згодом почали телефонувати цим заявникам, хоча вони не належали до нашої дільниці. В ОВК вирішили заяву не розглядати, підійшли до наших упаковок, побачили, що немає прізвищ і скерували на перерахунок. Потім мені пояснили, що це затягування виборчого процесу.

Павло Шандерівський вже понад годину чекає, щоб отримати від ОВК протокол щодо визнання виборів недійсними.

Згодом голова ОВК оголосив тайм-аут у безперервному засіданні ОВК на період слідчих дій.

"Нам треба з'ясувати, коли саме пропали ці виборчі бюлетені. Чи вони пропали під час перерахунку голосів у приміщенні ОВК, треба вивчати відео. Чи цих бюлетенів, коли члени комісії їх лічили, вже не було, просто ніхто не перераховував ці купки по 50, тому що їм зійшлася математика", – зауважив голова обласної організації Комітету виборців України Максим Лисюк.

Також він прокоментував Суспільному рішення щодо визнання виборів на ДВК 261030 недійсними.

Члени комісії тільки що прийняли рішення про визнання виборів на виборчій дільниці недійсними, користуючись нормою закону, яка говорить, якщо кількість виборців, які проголосували на виборчій дільниці без права голосу, перевищують 5 % від кількості виборців, яким видали бюлетені, вибори визнаються недійсними. Відповідно до відривних талонів, які перерахувала сама комісія, кількість бюлетенів, які було видано, складає 688. Чомусь члени комісії взяли до обрахунку більше 5 % не 688, а 588 і взяли 30 голосів виборців, які на їхню думку, безпідставно проголосували. Поділили на цифру 588. Це вийшло 5,1 %. Ніби все добре, але норма закону говорить чітко від кількості виданих виборчих бюлетенів. Тобто треба було 30 поділити на 688. Тоді це буде менше 5 %. Тоді підстави визнавати вибори недійсними в комісії немає.

За словами Лисюка, ОВК порушила процедуру визнання виборів недійсними, оскільки спершу члени комісії мали скласти акт розбіжності. Представники кандидатів можуть звертатися до ОВК з проханням переглянути своє рішення або ж до суду.

Станом на 3:40, поліція завершила брати покази та оглядати приміщення, бюлетені помістили в мішок та опломбували.

Спочатку ОВК оголосила паузу до 11:00. Згодом передумали. Засідання комісії продовжується. О 04:15 зайшли члени нової ДВК, де буде вестися перерахунок бюлетенів.

До слова, на ДВК 261030 у Микуличині різниця за тими протоколами, які раніше опублікував штаб Шевченка в Інтернеті складає 184.

За Вірастюка на цій дільниці згідно з протоколом проголосував 141 виборець, за Шевченка - 377.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!