Чому антибіотики не всесильні, а вільний обіг може призвести до катастрофи – пояснює МОЗ


Міфи про всесильність антибіотиків перетворили ці препарати практично на панацею від будь-яких хвороб. Утім у реальності все виглядає дещо інакше: зловживання ліками призводить до антибіотикорезистентності, а як «бонус» – з’являються неприємні побічні ефекти.

А ось у довгостроковій перспективі завзяте самолікування здатне призвести ледь не до катастрофи. Як уникнути медичного колапсу та зруйнувати міф про антибіотики – розповідає завідувач відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю Центру громадського здоров’я МОЗ Роман Колесник.

Антибіотики рятують лише під наглядом лікаря

Небезпека антибіотиків насамперед полягає у недотриманні правил та рекомендацій щодо їх вживання. За словами Романа Колесника, один із наслідків такого «лікування» – антибіотикорезистентність, коли бактерії стають стійкими до препарату та фактично не реагують на нього. Однак це не єдина проблема, яку здане спричинити зловживання антибіотиками.

«Наприклад, алергічні реакції, токсичний вплив на печінку, нирки, судини та інші внутрішні органи, якщо людина неправильно приймає антибіотики. Крім того, можуть виникати такі побічні ефекти як діарея чи стоматити.

Деякі антибіотики можуть спричиняти тяжкі ураження шлунково-кишкового тракту, зокрема псевдомембранозний коліт, який досить часто закінчується госпіталізацію чи навіть смертю. Тому антибіотики самі по собі не є приємними препаратами, і їх обовʼязково треба приймати під наглядом лікаря. І виключно лікар їх має призначати», – ділиться медик.

Продаж за рецептом – європейська практика

Зловживання або неправильне використання антибіотиків, на думку Колесника, може призвести до найгіршого сценарію – якоїсь миті ми просто не матимемо, чим лікувати прості інфекції. Адже мікроби випрацюють власний імунітет до ліків.

«Банальні інфекції на кшталт звичайної бактеріальної ангіни можуть призводити до серйозних наслідків. Тобто ті проблеми, які зараз лікуються антибіотиками за три-пʼять днів, не будуть лікуватись так просто. Ми будемо мати проблеми не тільки в сфері інфекційних хвороб, а й навіть під час хіміотерапії чи опромінення. Адже у нас не буде, чим захищати організм від бактерій», – пояснює медик.

Рішення є – продаж антибіотиків за електронними рецептами. Це не лише зменшить кількість випадків зловживання препаратами, а й дозволить відстежувати, які саме бактерії циркулюють у регіоні.

«Поки що це пілотне впровадження, яке почне діяти з наступного року як обовʼязкове, крім територій, де відбуваються бойові дії. Але це передбачає відстеження, аби певним чином стимулювати лікарів призначати антибіотики виключно раціонально та відповідно до стандартів лікування», – додає експерт Центру громадського здоров’я.

Міф про «всесильність» антибіотиків має зникнути

Найпоширеніший міф про антибіотики – їхня всесильність. Власне, це й провокує безконтрольне вживання. Симптоми застуди – антибіотик, болить горло – антибіотик, сильний нежить, а завтра на роботу, – антибіотик. Із цим, за словами Кулика, слід боротися системно, формуючи правильну культуру.

«Націленість має бути насамперед на навчання молодого покоління, а якщо говорити про інші механізми – це недопуск. У більшості країн світу існує недопуск до антибіотиків всіх громадян, крім лікарів. І тільки так формується певне ставлення та культура. Як показує досвід Норвегії та США, через декілька поколінь люди не йдуть самостійно купувати щось в аптеці, а мають свого сімейного лікаря і консультуються з ним», – додає експерт.

Ще один спосіб побороти фейки про антибіотики – пропагування доказової медицини та руйнування стереотипів в ігровій формі. Яскравий приклад – цьогорічний український вебсеріал «Яся знає краще», який протягом 12 серій спростовує найбільш поширені медичні міфи.

Один із епізодів присвячений саме темі антибіотиків. У ньому фанатка доказової медицини Яся протягом кількох хвилин пояснює, чому не варто бігти в аптеку та починати курс антибіотиків після перших симптомів застуди. Серіал опубліковано у вільному доступі, переглянути цей епізод можна у ютубі, фейсбуці та інстаграмі.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!