Чому "русские" помруть разом з Путіним


Ті, хто порівнює Путіна з Гітлером забувають порівняти нинішню Росію з гітлерівською Німеччиною. А даремно.

Еспресо.TV продовжує публікацію серії матеріалів на теми - у чому Путін та путінська Росія подібні до Гітлера та Третього Рейху, чим путінізм може бути гірше нацизма, і в чому Володимир Володимирович ніколи не перевершить Адольфа Алоізовича. 

Облетіла світ фраза принца Чарльза «Не Гітлер, але гітлеруватий» стала завершальним акордом публічної дискусії про те, чи є Путін фашистським лідером, а Росія - фашистською державою. Дискусія - а будь-яка дискусія передбачає боротьбу думок - виявилася закрита унаслідок повної несумісності позицій сторін. Більша частина росіян - близько 90% за даними соціологів - беззастережно вважають Росію не просто нефашистською, а скоріше провідною антифашистською державою, що веде війну з гадиною по всьому світу - ось, зараз настала черга України. Велика частина світу - і знову ж, 10% росіян - готові зійтися в думці з принцом Чарльзом. Однак у цих оцінках більше емоцій. Слово «фашизм» давно перетворилося в кульку для пінг-понгу, яким звично перекидаються противники, парируючи черговий накат термінологічної подачі і різко вбиваючи на поле противника високу свічку.

Тим часом, проблема оцінки нинішнього російського ладу залишається актуальною. Раз вже нам випало «щастя» жити поряд з таким сусідом, то знання його суті, розуміння того, що ним керує - зовсім не пуста цікавість, а скоріше питання виживання. Спробуємо ж розібратися в тому, наскільки гітлерувата сучасна російська держава.

Почнемо з того, що зовнішня схожість не може бути вирішальним критерієм. Так, сучасна Росія дає непристойно велику кількість паралелей з нацистською Німеччиною. Тут і думська законотворчість, начебто останніх ініціатив про примусове абортування недієздатних, заборону на куріння жінкам до сорока, всілякі сексуальні заборони - і десятків інших прикладів. Можливо, менш яскравих, але від того не менш ганебних - ганебних з точки зору сучасного західного світу. Тут і прямі текстуальні збіги у виступах державних діячів Росії (саме державних, а не політичних - політики як публічної боротьби думок та інтересів у Росії немає), і навіть пряме запозичення агітаційних матеріалів, з дивовижною легкістю адаптуються з реалій Німеччині кінця 30-х до реалій Росії середини десятих. Тут і загальна атмосфера в країні: задушлива, повна страху, доносів і агресії - втім, аналогія буде неповною. Але захисники Росії і Путіна можуть з повною на те підставою стверджувати, що приклади такого роду можна у всіх державах тієї епохи. І якщо твердження про те, що така ж практика поширена на Заході і сьогодні, легко спростовується, то від прикладів 80 -, 70 - і навіть 60-річної давності нам відбитися не вдасться. Відставання ж у розвитку - насамперед, моральному і моральному, від решти світу на 50-100 років було, по-перше, завжди характерно для Росії, а, по-друге, завжди підносилося її ідеологами як «вірність традиціям». Сяк нам доведеться виводити російський фашизм від ординського періоду. Резон у цьому є: підстав для твердження про те, що сучасна Росія є продуктом розвитку Орди буде, мабуть, більш ніж міркуванням про гітлеруватість Путіна і його оточення. Але, погодьтеся - паралелі занадто широкі, надто емоційні - і з цієї причини не надто переконливі. Ймовірно, гітлеруватість - якщо вона є - захована в зовсім іншому місці.

Тут нам знадобиться невелике зусилля, щоб зрозуміти одну - досить неприємну, до слова, істину. Фашизм не був засуджений в Нюрнберзі. Фашизм взагалі не розглядався як такої в Нюрнберзькому трибуналі. Трибунал розглядав практику фашизму. Технічні та організаційні прийоми, що практикувалися Гітлером для досягнення того ідеалу, до якого він прагнув. До речі, це ідеал включав в себе масове дорожнє будівництво, масове ж будівництво соціального житла для робітників і масовий відпочинок робітників на Середземному морі, створення «народного автомобіля», програми в галузі охорони здоров'я, освіти - аж ніяк не тільки ідеологічного, модернізації виробництва, наукових досліджень. Ніяких перерахованих вище ознак фашизму в сучасній Росії не спостерігається, але зате вони спостерігаються в країнах, в яких Росію звинувачують у фашизмі - це так, репліка до слова.

Так от, вішали в Нюрнбергзі не стільки за ідеологію - її якщо й обговорювали, то тільки краєм, - скільки за негідні засоби. За концтабори, за остаточне вирішення єврейського і циганського питань, за військову агресію, за біль, сльози і кров мільйонів. Чи хотів усього цього рейхсканцлер? Ну, звичайно ж, ні! Адольф Гітлер, до речі, безсумнівно, куди більш яскравий у всіх сенсах, більш обдарований, більш переконаний, і вже куди більш моральний - в самому позитивному значенні цього слова, більш чесний, більш безкорислива людина, ніж Володимир Володимирович Путін, хотів усього лише загального блага. Потім, правда, прикинувши скромні можливості, вирішив обмежитися благами для німецького населення. У чому, правда, є певна схожість - так це в тому, що доля росіян на новопридбаних територіях Третього Рейху в планах Адольфа виглядала приблизно так само, як і в сьогоднішній РФ під керівництвом Володимира Володимировича.

Але де ж коріння? Може, пошукати їх в Mein Kampf - і в ідеології сучасної Росії? Треба сказати, що і там, і там послідовна, зведена в єдину схему ідеологія не вимальовується. Правда, Гітлер і тут вирвався вперед: він звів усі свої уявлення про погане і хороше в єдину книгу - у Путіна нічого подібного поки немає. Втім, Гітлер, як відомо, писав Mein Kampf сидячи у в'язниці за невдалий путч. Може бути, саме цього не вистачає Путіну, щоб його ідеї набули цілісність?

Що цікаво і важливо для нас: ніяких злодіянь - ні тих, які практикувалися в Третьому Рейху, ні тих, що зараз стають рядовими російськими практиками ні в Mein Kampf, ні у виступах Путіна ви не зустрінете. Є ідеал - і ось він дійсно подібний. Ідеал Гітлера і Путіна - це суспільство строгого порядку, первинне стосовно особистості. У цьому сенсі Путін - так, дуже гітлероват. Але ж він не один такий: якщо суспільство так турбує, хто з ким спить, як не згадати тезу Мішеля Фуко про те, що прагнення контролювати тіло - атрибут тоталітарної держави? Контроль над душею, втім, вона захоплює ще раніше. І ось спроба реалізувати такий тотальний контроль на практиці неминуче вимагає засобів і методів, засуджених Нюрнберзьким трибуналом. І ніяк без них не обійтися. Такий невблаганний закон природи.

Вдивившись уважніше, можна побачити два проекти устрою суспільства. Один їх яких побудований на ідеї святості й недоторканності владної вертикалі, на чолі якої знаходиться Вождь, що є, по суті, єдиним розподільником яких би то не було матеріальних благ і особистих прав. Всі вони делегуються їм вниз, по васальної ланцюжку, і можуть бути настільки ж легко відібрані, наскільки і легко дано. Таким чином, святість і недоторканність Вождя і його волі є в такій системі основою всякого права. Всі закони, всі писані й неписані відносини між людьми - всі вони, як на фундаменті, збудовані на цьому принципі. Другий проект заснований на горизонтальних зв'язках між економічними суб'єктами. Гарантією їх успішної взаємодії є принцип святості і недоторканності будь-якої приватної власності, що грає в цій системі таку ж основну роль, як і святість Вождя у попередній. Системи конкурують - і те, що ми називаємо фашизмом саме і є повстанням першої проти другої. Повстанням масовим, оскільки у світі існують величезні маси людей, які виросли в системі побудованої навколо Вождя - і не здатні існувати в системі економічної конкуренції. Це - так-так, ті самі робочі Уралвагонзавода ...

І ось, коли величезні маси людей, звичні жити в строго регламентованому суспільстві, не обтяжуючи себе особистою відповідальністю за свою долю, стикаються з тим, що їх звичний світ тріщить по швах (а він тріщить по швах все частіше, оскільки в сучасному світі виявляється неефективним саме економічно), вони, налякані гуртуються навколо Вождя, послужливо підсовуючи йому в руки ломаку. Іноді, на жаль, і ядерну. Вождь при цьому - всього лише функція. Його персоналії не мають великого значення. Він одночасно і ніщо, і щось, породжене страхом і агресією темної маси, що чіпляється за вчорашній день. І ось тоді в світі знову і знову лунають скрегочучі звуки фа ...