Чому варто відмовитися від масок з клапанами видиху чи вентиляційними отворами


Днями Центри з контролю та профілактики захворювань у США (СDС) оновили рекомендації щодо носіння масок.

Наразі не рекомендують використовувати маски з клапанами видиху чи вентиляційними отворами для щоденного носіння, пише на своїй сторінці у Facebook ексочільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун, повідомляє УП Життя.

Це аргументують тим, що через клапан чи отвір все одно може виходити повітря, яке людина видихає під час розмови або ж чхання чи кашлю, і таким чином людина, яка інфікована, може поширювати вірус далі.

➡ Перше, що варто зрозуміти: маски перешкоджають розповсюдженню крапель з носа та рота людини під час спілкування, дихання, кашлю чи чхання. 

Тому їх рекомендують обов’язково одягати у випадках, коли дотримання фізичної дистанції у два метри неможливе  — у громадському транспорті, магазинах та будь-яких інших місцях скупчення людей.

➡ Друге: маска — це здебільшого про захист людей навколо.

 Це важливо у контексті поширення вірусу саме для стримання його розповсюдження. 

Чому це так? Людина може бути інфікована вірусом, але мати безсимптомний перебіг чи ще не мати клінічних проявів хвороби. 

Тож маска є бар’єром, який зупиняє краплі з носа чи рота, які потенційно можуть інфікувати людей поруч.

➡ Третє: лише носіння маски недостатньо для захисту від вірусу. 

Вона працює у комплексі з іншими заходами безпеки.

 Йдеться про дотримання фізичної дистанції, ретельне миття рук, користування антисептиком коли миття рук неможливе, дотримання гігієни кашлю і чхання та відмови від звички торкатися обличчя брудними руками.

➡ Четверте: неправильне носіння маски знижує її ефективність. 

Це означає, що не варто носити тижнями одну й ту ж маску, одягаючи її брудними руками, потрібно її правильно знімати та одягати, прати багаторазову тканинну маску щодня, пам’ятати, що маска має закривати ніс і рот, а не висіти на підборідді.

➡ П’яте: респіратор з рівнем захисту N95 з клапаном видиху забезпечує той самий рівень захисту для людини, яка його носить, як і той, у якого немає клапана. 

Наявність клапана полегшує вдих і видих. 

Тому такі респіратори чи маски (з клапаном чи отвором) призначені для людей, які носять їх протягом тривалого періоду часу, не знімаючи. Передусім, для медичних працівників.

 

Також CDC не рекомендує використовувати такі респіратори у ситуаціях, коли необхідно підтримувати стерильне середовище (наприклад, під час інвазивної процедури в операційній). 

Це через те, що клапан видиху може пропускати повітря, що видихається у стерильне середовище.

Тому рекомендовано накривати маску з клапаном звичайною хірургічною маскою під час проведення таких процедур. Ця інформація стосується медиків. 

Європейський (ECDC) та Африканський центри профілактики та контролю захворювань ще раніше висловили занепокоєння щодо носіння масок з клапанами та отворами громадянами, і у своїх рекомендаціях пояснили, чому це може бути небезпечно. 

То яку маску краще носити кожному? 

Носіть звичайну хірургічну чи тканинну маску, яка щільно прилягає до обличчя, закриває ніс і рот. Уникайте масок з клапанами чи отворами для видиху.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!