Чи бути приватним котельням на Прикарпатті?


Щороку з настанням перших холодів як вище керівництво, так і місцеві очільники стрімголов беруться латати діри у господарці, щоб забезпечити теплом школи та садочки. А в Коломиї, як і два роки тому, тривають дискусії з приводу надання в оренду комунальних котелень. Цього разу орендувати виявило бажання ТзОВ «Альтеко». Дехто з депутатів побоюється монополіста, який диктуватиме свою ціну, як це відбувається з електро- та газопостачанням. Інші вбачають непрозорість у діях влади, мовляв, проект хоті

Проект рішення є, дозволу депутатів нема

Серед проектів рішень, винесених на розгляд 31 сесії Коломийської міськради, на офіційному сайті знаходимо «Про затвердження рішення конкурсної комісії щодо надання в оренду комунального майна». «Розглянувши протокол №3 засідання конкурсної комісії на укладення договорів оренди комунального майна територіальної громади м. Коломиї від 14.08.2012 р., міська рада вирішила затвердити рішення конкурсної комісії щодо надання в оренду котелень для опалення приміщень бюджетної сфери з встановленням котлів альтернативного опалення без права перепрофілювання та приватизації. Переможцю некомерційного конкурсу ТзОВ «Альтеко» надати в оренду нежитлові приміщення (котельні) на вул. Лисенка, 18а, площею 205,9 м. кв; на бул. Лесі Українки, 12а, площею 132,2 м. кв; пл. Привокзальна, 15, площею 224,9 м. кв. для опалення приміщень бюджетної сфери з встановленням котлів альтернативного опалення без права перепрофілювання та приватизації. Балансоутримувачу КП «Коломиятеплоенергія» укласти договори оренди з переможцями некомерційного конкурсу терміном на 35 місяців. Орендна плата згідно методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.1995 р. № 786». Однак депутати сприйняли насторожено це починання й не проголосували за рішення.

 

До суду – на конкурсну комісію

Кажуть, що ще й досі триває судова тяганина з приводу неправомірних дій Мирослава Ласійчука, депутата міськради, який виконує обов’язки голови постійної комісії з питань комунальної власності, приватизації та оренди. Це послугувало ще однією причиною того, що депутатський корпус не підтримав рішення про оренду.

– Я подав до суду, – каже депутат міської ради, секретар постійної комісії з питань комунальної власності, приватизації та оренди Йосип Тодорів, – бо вважаю рішення комісії нелегітимним. На засіданні присутні були лише три члени комісії, усе сфальсифіковано.

Пан Ласійчук запевняє, що потреба в оренді виникла на виконання Указу Президента України Віктора Януковича «Про невідкладні заходи щодо забезпечення енергетичної безпеки України» та відповідного розпорядження голови ОДА Михайла Вишиванюка.

– Було два шляхи розв’язання проблеми зменшення витрат газу, – каже він, – реконструкція, яка коштувала би приблизно один мільйон гривень за котельню, цих грошей у бюджеті нема. Тому вирішили віддати в оренду приватному власникові, так зекономили б значну суму, адже в умовах оренди зазначено, що очікувана сума економії має бути 30%. З іншого боку, якщо були б гроші, розвивали б комунальне підприємство. На комісії затвердили все законно, більшість (шість членів) віддала перевагу ТзОВ «Альтеко». Я не бачив судового позову, вважаю, що це амбіції депутата. Щодо того, що депутатам не повідомили про економічну вигоду від оренди, то я не зобов’язаний це робити. Якщо це когось цікавило, мав би подати депутатський запит, і відповідні служби підготували б кваліфіковану відповідь. Думаю, що є група депутатів, зацікавлених у погіршенні ситуації.

«Віддавати в оренду котельні – ризиковано», – Ю. Зінько

– У нашого підприємства на балансі тепер п’ять котелень, – розповідає керівник КП «Коломиятеплоенергія» Юрій Зінько. – За підсумками року ми – прибуткова організація, незважаючи на те, що маємо єдину заборгованість перед НАК «Нафтогаз України» – 3 мільйони 735 тисяч гривень. Державний бюджет заборгував нам 716 тис. гривень, а місцевий – 2 млн. 849 тис. грн. Якщо підходити з господарської точки зору, то віддавати в оренду котельні, які обігрівають садочки, школи, завжди ризиковано. Оскільки у цій сфері є криза неплатежів, це вже не секрет, що казначейство вчасно не перераховує гроші, виникають борги. А приватний власник може зупинити котельні, просто не добавляючи паливо в котли. Оплату за природний газ, яким палить комунальне підприємство, можна рестуктиризувати, відтермінувати на певний період.

За словами Юрія Зінька, існує ризик розвалити комунальне підприємство, бо якщо ми не маємо котелень, не можемо виробляти продукцію, треба звільняти всіх людей. За часів незалежності багато таких підприємств розвалили.

– Як показує час, приватні фірми не працюють ефективніше, – розповідає Юрій Зінько. – Вони просто не платять тих податків, які платять комунальні установи, часто видають зарплату в конвертах, офіційно працевлаштовують лише двох-трьох осіб. Тоді зменшуються надходження до бюджету, хоча відповідальність залишається містові. Приватна фірма забирає в оренду котельню, а теплові мережі її не цікавлять. Ось і вся економія, вигода. Якщо керівник на своєму місці, то і державне підприємство прекрасно працює. Можна було б розвивати комунальне підприємство, щоб воно теж могло переходити на альтернативне опалення.

Голова бюджетної комісії Михайло Комісарук вважає, що місто вже давно могло закупити котли для альтернативного опалення.

– Тепер могли б економніше витрачати газ, – міркує Михайло Комісарук. – І не доводилося б думати, чи надійний цей орендар, чи ні. На жаль, не можу говорити про більшу чи меншу вигоду від використання твердого палива, бо не фахівець

Батьки, чиї діти відвідують дитячий садочок №21, якому від 2011 року надає послуги теплопостачання фірма «Роланд Інвест», не особливо задоволені тим, як опалюють приміщення. Розповідають, що бували дні, коли температура в кімнатах не піднімалася вище позначки +2°С. Тоді зібрали комісію, яка ухвалила рішення, щоб комунальне підприємство опалювало газом. Через два тижні, коли температура підвищилася, «Роланд Інвест» продовжив виконувати свої обов’язки.

Оксана ПАЛІЙ, «Дзеркало Коломиї»