Чи винні прикарпатські медики у смерті 16-річної дівчини?


Тиждень тому Прикарпаття сколихнула звістка про трагічну смерть 16-річної дівчини після того, як вона відвідала стоматологічний кабінет.

Днями до редакції "ДК" звернулися батьки дівчини з черговою порцією скарг на медиків. Поки слідство триває, батьки покійної Галини поділилися наболілим.

З п’ятирічного віку дівчина хворіла на астму. Кожні півроку проходила спеціальне обстеження. Рік тому вона лікувалася у Євпаторії, після чого відчула значне покращення. Приступи зникли.

Після відвідин горе-дантиста Галині стало зле. Хоча дівчина не вперше відвідувала цей стоматологічний кабінет. Вона зблідла і просила допомогти, жестами намагалася дати зрозуміти, що їй не вистачає кисню. Говорити вже не могла.

Сестра потерпілої Марія одразу зателефонувала на 103. Додзвонитися та викликати медиків вдалося не одразу, довелося зробити декілька спроб. Поки фельдшери по телефону розпитували дані дівчини, батьки відчайдушно самотужки боролися за життя дитини. Одразу поїхали назустріч «швидкій». Як стверджують батьки дівчини, «швидка» прибула запізно та ще й без необхідного медичного інвентарю та ліків. У них не було кисневої маски, яка б могла врятувати дівчину, стверджують батьки померлої.

–     Коли в кареті «швидкої» я намагалася робити доньці штучне дихання, медик, який їхав збоку, заборонив це робити, – розповідає мати потерпілої. – Однак сам жодних заходів не вжив. Коли ми приїхали до лікарні, медики винесли дитину «попід руки», а не на ношах. Через кілька хвилин вийшов лікар з палати і повідомив, що її не стало. Я впевнена, що це халатність медиків. «Швидкій» потрібно приїжджати на виклик до пацієнтів з необхідним інвентарем.

Нагадаємо, дівчина була доставлена бригадою швидкої допомоги до Коломийської дитячої лікарні з діагнозом «Анафілактичний шок, приступ астми із важким шокуючим перебігом», в результаті чого померла.

У «швидкій» спростовують цей факт. Медики розповідають, що катастрофічно не вистачає коштів на транспорт та медичний інвентар. Навіть спецодяг працівники «швидкої» закуповують за власний рахунок. Проте в той день, коли везли Галину до лікарні, у кареті швидкої допомоги киснева маска все ж таки була.

–     У нас немає необхідного медичного інвентарю, – провадить розмову головний лікар станції швидкої невідкладної медичної допомоги Володимир Дмитрик. – Проте найголовніше, що необхідне для швидкої допомоги, в наявності є. Часто виходить з ладу транспорт. От кілька днів тому дорогою до пацієнта наша машина зламалась.. Нині вона в ремонті. Проте ми надіємося, що нам підуть назустріч і ми працюватимемо з повним комплектом необхідних матеріалів.

Батьки померлої дівчини самотужки шукають винних. Прокуратура ж поки чекає висновків судмедекспертизи. Тому пов’язувати смерть дівчини з медиками поки вважає зарано. За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 140 Кримінального кодексу України. Наразі правоохоронці з’ясовують, чи належно медики виконували свої обов’язки під час надання медичної допомоги.

 

Олена КОЗАЧЕНКО, «Дзеркало Коломиї»