Чим небезпечний кондиціонер?


Літо цього року є спекотним. Тож висока температура повітря заважає працювати та виконувати будь-яку роботу. В спеку більшість з нас користуються кондиціонерами, які створюють прохолоду, проте нерідко завдають шкоди нашому здоров’ю. Яскравим прикладом цього може бути раптова застуда посеред літа.

Хтось не уявляє собі комфортного життя без кондиціонерів, а хтось вважає їх дуже шкідливими для здоров’я. Але використання цих приладів має як позитивний, так і негативний бік. Позитивним є те, що кондиціонер створює комфортну для людини температуру. Проте, лікарі стверджують, що найбільш поширеною побічною дією від кондиціонерів є застуда. А ще він може стати причиною не просто застуди, але й запалення легенів та інших хворіб.

Як розповідає головний терапевт Головного управління охорони здоров'я ОДА Лариса Боришкевич в розмові з кореспондентом "Бліц-Інфо",  одним з чинників, який впливає на появу застуди, є установка надлишково холодної температури на кондиціонері. Саме різкий перепад температур може призвести до запалення легень за дуже короткий час. Особливо небезпечний цей момент тоді, коли на вулиці дуже жарко, а ви зі спеки заходите у прохолодне приміщення, де працює кондиціонер. Тому, радить Лариса Боришкевич, організму потрібно дати можливість адаптуватися до прохолоди.

«Кондиціонери потрібно налаштовувати так, щоб організм мав змогу адаптовуватися до низької температури. Різкий перепад температур веде до переохолодження організму, порушення кровопостачання, що не рідко приводить до захворювань. Якщо забігти раптово з вулиці в найбільш спекотний час в приміщення в якому працює кондиціонер, судини які були розширені, різко звузяться. Розширюються вони тому, що мусять забезпечувати тепловіддачу. А різко звужуються тому що навпаки організму стає холодно, і він повинен зменшити тепловіддачу. Якщо це проходить різко, то починають виникати відчуття головного болю. Особливо в людей, які мають проблеми з судинами, дистонії»  - зауважує Лариса Боришкевич.

Для того, щоб якнайшвидше привести повітря в приміщенні у відповідність заданим параметрам, на початку роботи кондиціонер функціонує в турбо-режимі. Тому в цей момент перебувати в кімнаті небажано. Буде краще, якщо кондиціонер підготує повітря в приміщенні до нашого приходу. Як відзначають фахівці, різниця температури повітря в приміщенні і на вулиці не повинна бути більше 10 градусів. Такий стандарт загальноприйнятий практично в усьому світі. З цієї ж причини рекомендується перед тим, як вийти з охолоджуваного приміщення на вулицю, якийсь час постояти в приміщенні, або в під'їзді, де відсутні кондиціонери.

Не менш важливою є й температура в помешканні, де живе дитина, особливо маленька. Для дітей від 1 до 18 місяців комфортною вважається температура від 18 до 20 градусів, а дітлахам після півтора року лікарі рекомендують таку саму температуру вдень і на градус нижче в нічний час. 

«Особливо обережно потрібно поводитись з кондиціонером там, де є маленькі діти. Варто включати його в кімнаті, і виключивши, побути трішки в ній, почекати щоб організм поступово звик, адаптувався. Потім в такій кімнаті дитина вже може лягати спати», - радить Лариса Боришкевич.

Звичайно після тривалого зимового періоду, коли кондиціонер не працював, його потрібно періодично чистити, або ж замінювати фільтр. Якщо ж цього не робити, то весь пил, який накопичив кондиціонер, осяде на фільтрах, і кондиціонер почне «ганяти» його по квартирі чи офісі.

На завершення варто зауважити, що кондиціонер не провітрює приміщення. Він працює тільки з тим повітрям, що знаходиться в замкнутому просторі. Помилково люди, вважаючи, що свіже повітря надходить з кондиціонера, взагалі не провітрюють приміщення. Але за санітарними нормами його потрібно провітрювати завжди, незалежно від того, встановлений в кімнаті кондиціонер чи ні. Та при цьому не забувати, що при провітрюванні кондиціонер потрібно вимикати.