«Чистка» у заповіднику Прикарпаття


Директор національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський розійшовся не на жарт: масово звільняє неугодних працівників, роздає догани, а декого навіть виселив у сторожовий вагончик. Каже, аби дерева порахували біля замку…

Серед потерпілих від самодурства шефа - заступники директора, голова профспілки, завідувачі відділів. На сьогодні директор оголосив уже 13 доган та звільнив трьох людей. Працівники заповідника оскаржили догани та накази на звільнення у суді і просять Міністерство культури усунути Береговського від виконання обов’язків.

«Такий нездоровий клімат у колективі почався більше півтора року тому, - розповідає головний бухгалтер заповідника Олександра Горзова. – Наш генеральний директор запровадив у бюджетній установі контрактні умови трудових відносин. Кожного року 1 листопада видавався наказ про те, що у нас 31 грудня закінчується контракт і треба його поновлювати. Щороку два місяці колектив ходив у підвішеному стані. А минулого року, 1 січня, згідно з закінченням контрактів, вісім людей одним наказом було звільнено з роботи». Під звільнення у зв’язку з закінченням контракту потрапила і головний бухгалтер. Правда, її повноваження гендиректор продовжив до 1 квітня, а в кінці березня видав наказ про її звільнення. Жінка звернулася за роз’ясненням до юридичного відділу Міністерства культури, якому підпорядковується заповідник. «Подзвонили з міністерства і скасували всі накази. І пенсіонери, які були звільнені, працюють до сьогоднішнього часу. З того часу почалося гоніння», - розповідає Горзова.

За словами пані Олександри, гендиректор поділив колектив – «неугодним» працівникам виписує догани, а наближених до себе преміює з місяця в місяць. «У нас в заповіднику є положення про преміювання, премії розраховує економічний відділ, погоджує профспілка, а генеральний директор затверджує. Протягом півтора року економічний відділ не розраховує премії і профспілка їх не погоджує, - розповідає Олександра Горзова. - У нас є люди, які цього року отримали по 26-35 тисяч гривень премії. Це одні і ті самі працівники».

Догану від гендиректора отримала і голова профспілки заповідника, завідувач відділу охорони природи заповідних територій Марія Дмитрук. «Профспілковий комітет потрапив у немилість через те, що ми почали захищати людей», - розповідає пані Марія. А Береговський заявив, що перевіряв профком на «вошивість», згадує Марія Дмитрук.

Втім, за те, що голова профспілки не пройшла таку «перевірку», відділ, який вона очолює, наказом директора у червні був переміщений на територію Галицького замку у… сторожовий вагончик. «Там ми знаходимося по нинішній день і, схоже, будемо зимувати. Зараз вагончик оббили гіпсокартоном, вагонкою підбили стелю, але води нема, телефонного зв’язку нема. Якщо це упереджене ставлення до мене як голови профкому чи до завідувача відділу, то ще двоє людей з відділу перед директором нічим не завинили», - зазначає голова профспілки.

Також гендиректор «преміював» доганами двох своїх заступників, Володимира Дідуха і Семена Побуцького. Дідух отримав догану за те, що за відсутності Береговського, виконуючи обов’язки генерального директора, підписав довідку про доходи заступнику директора Володимиру Костишину, який зараз у судах оскаржує своє звільнення. Два тижні тому Береговський виселив Дідуха з кабінету і забрав персональний комп’ютер, в якому зберігалися робочі документи.

Розбір польотів гендиректор заповідника влаштував на зборах 30 липня цього року. Береговського обурило те, що працівники заповідника звернулися до народного депутата України Дмитра Шлемка щодо порушення їх прав на працю. Всі, хто підписався під зверненням, змушені були написати пояснення.

Сам Олександр Береговський запевняє, що війни ні з ким не розпочинав. «Якщо люди з чимось не погоджуються, вони йдуть до суду, - каже він. - Вони так  і зробили, і я шаную їхнє рішення». Гендиректор пояснює, що переселив відділ охорони природи заповідних територій у сторожовий вагончик, щоб його працівники порахували і класифікували дерева біля Галицького замку. Надалі, за словами Береговського, відділ буде ліквідований. Щодо поділу колективу на "своїх" і "чужих" керівник заповідника зазначає: «Премії – це прерогатива керівника, і він хоче дасть премії, хоче не дасть». Та й зрештою, скаржників Береговський колективом не вважає, бо в заповіднику працюють 88 працівників, 24 невдоволених – то наче й не колектив.

На останній сесії обласної ради на підтримку колективу виступив депутат Сергій Адамович. Він запропонував голові ОДА вимагати від Міністерства культури звільнити директора-самодура. Втім, на днях депутат отримав відповідь з ОДА, що у Галицькому районному суді перебуває справа щодо Олександра Береговського і рішення щодо його звільнення буде прийнято після розгляду судової справи.

Як розповів заступник директора заповідника Володимир Дідух, ще минулого року прокуратура порушила кримінальну справу і звинуватила Олександра Береговського у незаконному витрачанні коштів у розмірі 218 тисяч гривень. Зокрема, правоохоронців зацікавив тендер на встановлення у заповіднику п"яти цілодобових постів і чому охоронна фірма отримала кошти за всі дев’ять.

Сам Береговський зазначає, що судові справи – це лише наслідок скарг «писак», яких він погрожує відшукати.

Марія ГАВРИЛЮК, "Галицький кореспондент"