Де на Прикарпатті бракує грошей на зарплати до кінця року


Сьогодні, 8 грудня відбулося засідання бюджетної комісії обласної ради.

Серед іншого депутати заслухали інформацію про забезпеченість бюджетів коштами на виплату зарплати до кінця року, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За словами заступника голови облради Миколи Палійчука, є катастрофічний стан з виплати зарплати.

"За листопад не вистачає 119 мільйонів. Такої цифри не було. Жодної реакції ОДА немає. Багато громад не витягнуть самостійно, тож потрібно готувати звернення до Кабміну. Проблемою, є також те, що новостворені ОТГ дуже роздувають штати працівників. Якщо вони заповнять їх людьми, гроші в бюджетах будуть на 8-9 місяців на зарплату і більше ні на що", - каже заступник.  

Своєю чергою очільниця департаменту фінансів Ірини Мацькевич зауважила, що цьогоріч ситуація менш критична, ніж минулого року.

"Наразі, велика сума незабезпеченості є в місті Івано-Франківську, Долинській ОТГ, Витвицькій ОТГ, Тлумацькому районі та Тлумацькій ОТГ. Можливо до кінця року вони зроблять перерозподіл бюджету і закриють ці борги. Але така проблема виникає протягом тьох років і весь цей час ми їм допомагаємо і просимо кошти з державного бюджету. Вони мали б враховувати свої можливості, а не чекати, щоб потім їм давали допомогу. Обсяг незабезпеченості, який залишиться до кінця року з заробітної плати, в межах місячного фонду і він перейде на січень. Ми говорили ОТГ і районам, щоб вони розраховували бюджет так, щоб забезпечити своїх працівників зарплатами. Не знаю чи ми зможемо виділити кошти з обласного бюджету, при тому невиконанні, яке є і задовольнити ці потреби місцевих бюджетів", - каже Ірина Мацькевич. 

Водночас голова обласної ради Олександр Сич зауважив, що область не зобов'язана давати ці гроші.

"Ми не задовольнимо ці потреби і не треба. Бо кожен бюджет є самостійний. Йдеться про загальний обрахунок проблем і надання даних Кабміну. Панове, ви почали реформу децентралізації, завершіть її обнуливши всі фінансові борги. Бо ми в обласному бюджеті цих коштів не маємо, а якби і мали, то не повинні давати, адже кожен рівень бюджету є самостійним і самодостатнім. Тож ми маємо тільки дати сигнал Кабміну, що є проблема і її треба вирішити. Ми з розумінням ставимося до жебрацького стану місцевих бюджетів громад, але вони мають просити не в обласної ради. Владі потрібно було при створенні громад думати наскільки вони будуть фінансово забезпечені. Для чого нам 63 об'єднані громади, якщо з них максимум п'ять дають собі раду, а решта? Тоді нанівець вся хвалена реформа децентралізації", - переконаний Сич.

В підсумку департаменту фінансів доручили підготувати звернення до Кабміну з детальною інформацією про незабезпеченість бюджетів.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!