Дефіцит кадрів посилюється, а вакансій — тисячі: яким був ринок праці у травні


Ринок праці у травні нагадував безлюдну пустелю: кількість шукачів та їхня конкуренція за вакансії стрімко падають.

Натомість роботодавці пропонують все більше вакансій і навіть не думають знижувати оберти. Докладніше — у дослідженні Work.ua.

Про що нам говорить статистика травня

Панівним явищем на ринку праці у травні був дефіцит кадрів. Кандидатів стає все менше, разом з тим знижується конкуренція за вакансії. 

Водночас роботодавці розмістили на Work.ua рекордну кількість вакансій від початку повномасштабного вторгнення. І схоже на те, що літо 2024 року аж ніяк не стане «низьким сезоном». 

Щоб подолати дефіцит кадрів, роботодавці все охочіше пропонують роботу пенсіонерам, людям з інвалідністю. Та чи достатньо цього, щоб залучити до команд фахівців?

Натомість пропозиції роботи від Сил оборони у травні зібрали на 10% більше відгуків, ніж у квітні. Такий приріст стався завдяки відгукам від чоловіків призовного віку. Можливо, це повʼязано із прийняттям і опублікуванням закону щодо мобілізації.

І знову рекорд — українцям пропонують понад 113 000 вакансій

У травні роботодавці розмістили на Work.ua 113 016 пропозицій роботи, що на 2% більше, ніж у квітні. Тож вже третій місяць поспіль на ринку праці понад 100 000 вакансій, і другий місяць — рекордна кількість пропозицій роботи від початку повномасштабного вторгнення.

У травні найбільший приріст вакансій був у Івано-Франківській, Черкаській, Запорізькій (+3%), Сумській і Київській (+2%) області. Остання показала також найбільший приріст серед областей-лідерів за кількістю пропозицій роботи. А от в Одеській, Дніпропетровській та Харківській областях роботи стало більше лише на 1%. На Львівщині ж кількість вакансій навіть скоротилася менш як на 1%.

Роботодавці готуються до спекотного літнього сезону

У травні гілку першості за кількістю вакансій знову виборола категорія «Сфера обслуговування» — 21 092 (+3% до квітня). Але в цілому динаміка в категоріях з десятки лідерів нерівномірна: подекуди роботи поменшало.

«Робочі спеціальності, виробництво» — 19 271 вакансія, +1% до квітня;

«Продаж, закупівля» — 14 179, -2%;

«Роздрібна торгівля» — 13 628, +2%;

«Готельно-ресторанний бізнес, туризм» — 11 903, +3%;

«Логістика, склад, ЗЕД» — 11 297, +5%;

«Адмiнiстрацiя, керівництво середньої ланки» — 9 767, -0,5%;

«Транспорт, автобізнес» — 9 169, +2%;

«Медицина, фармацевтика» — 7 775, +1%;

«Бухгалтерія, аудит» — 7 710, -0,2%.

Але лідером за приростом вакансій стала категорія «Охорона, безпека» завдяки вакансіям у Силах оборони.

Цікаво, що значний приріст вакансій у травні був у категорії «Управління персоналом, HR». Бачимо, що роботодавці шукають фахівців з найму напередодні літа, який традиційно вважається низьким сезоном на ринку праці. Імовірно, дефіцит кадрів змушує компанії не зупиняти процеси рекрутингу навіть влітку.

Примітно, що побільшало роботи й у категоріях «Сфера обслуговування», 

«Готельно-ресторанний бізнес, туризм», «Будівництво, архітектура». Це характерно для літнього сезону.

Ще одна сезонна тенденція — збільшення кількості вакансій для студентів (+6% до квітня) і людей без досвіду (+4%). Аналітика також показує, що дефіцит кадрів спонукає роботодавців бути більш гнучкими та ширше дивитися на ринок праці. Тож вони все частіше пропонують вакансії ветеранам (+14%), людям з інвалідністю (+11%), пенсіонерам (+19%).

А от кількість віддалених вакансій та пропозицій роботи, де вимагається знання англійської, у травні практично не змінилася.

Конкуренція знову впала — найнижчий показник за 3,5 роки

У травні на сайті Work.ua шукачі оновили або створили 304 378 резюме, що на 5% менше за показники квітня. Водночас кількість пропозицій роботи зросла. Відповідно, конкуренція серед шукачів знову знизилася. 

Така тенденція триває вже пʼять місяців. Ба більше, середня конкуренція шукачів за вакансію у травні була найнижчою за весь період від січня 2021 року.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!