"Дельту" та ще два банки визнали неплатоспроможними


Національний банк України визнав неплатоспроможними ще три кредитно-фінансові установи – "Дельта Банк", "Кредитпромбанк" та "Омега Банк".

Про це повідомляється на сайті НБУ, пише Укрінформ.

"94% усіх вкладників АТ "Дельта Банк" мають вклади в межах гарантованої Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) суми 200 тис. грн, отже вони отримають свої вклади в повному обсязі. Кількість таких вкладників становить 554 тисячі. Частина клієнтів зі значними обсягами вкладів (близько 6% від кількості усіх вкладників) отримають свої вклади в межах суми, гарантованої Фондом", - йдеться в прес-релізі.

Головною причиною віднесення "Дельти" до категорії неплатоспроможних стало невжиття власником банку своєчасних, дієвих і достатніх заходів для поліпшення фінансового стану банку та приведення діяльності у відповідність до вимог законодавства України.

"Агресивна розбудова корпоративного бізнесу АТ "Дельта Банк" у поєднанні з відсутністю достатнього досвіду в обраному сегменті призвели до значного погіршення якості кредитного портфелю та скорочення ліквідності банку. В кризових реаліях сьогодення основні акціонери не змогли своєчасно збільшити капітал у необхідному обсязі та залучити ліквідність для забезпечення виконання зобов’язань перед вкладниками", - зазначили в НБУ.

На початку 2014 року Нацбанк надав "Дельті" кредити на підтримання ліквідності на суму 4,150 млрд грн, а після погодження програми капіталізації банку у вересні 2014 року – стабілізаційний кредит на 960 млн грн під заставу цінних паперів, гарантованих державою. Такі заходи тимчасово покращували ситуацію в банку, однак не призвели до значного поліпшення фінансового стану.

"З урахуванням системного значення АТ "Дельта Банк" Міністерством фінансів України та Національним банком України всебічно обговорювалися плани реструктуризації банку та можливої участі держави в його рекапіталізації. Але вважаючи незадовільний стан активів банку регулятор був змушений ухвалити рішення про визнання банку неплатоспроможним", - зазначається в повідомленні.

Крім того, НБУ визнав неплатоспроможними "Кредитпромбанк" та "Омега Банк".

"Власником банків не було вжито заходів щодо надання фінансової підтримки банків з метою приведення їх діяльності у відповідність до вимог законодавства", - зазначили в НБУ.

Читайте також: НБУ ліквідує ще два банки

У Нацбанку підкреслили, що регулятивний капітал цих банків зазнав критичних втрат та досяг від’ємного значення. Також фінустанови продовжували порушувати вимоги нормативно-правових актів регулятора.