Депутат міськради Оксана Савчук: «Шукаємо кращі практики забезпечення дітей дошкільною освітою»


Вчора, 13 червня, голова постійної депутатської комісії з питань духовного відродження, освіти, науки, молодіжної політики та спорту Оксана Савчук, депутати міської ради Ольга Гоянюк, Іван Маркута та начальник експертно-аналітичного відділу Христина Федотова здійснили візит до Тернополя з метою переймання досвіду щодо управління дошкільними закладами, зокрема системи розширення місць у ДНЗ.

Делегація з Івано-Франківська поспілкувалася з Тернопільськими колегами: депутатом міської ради, голова депутатської комісії з питань освіти, науки, культури Сергієм Приходько та головним інспектором шкіл відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти управління освіти і науки Іриною Маланчук про досвід у розширенні мережі ДНЗ. За словами Ірини Маланчук, в Тернополі дошкіллям охоплено понад 85% дітей. Такий позитивний результат дали спільна позиція міської влади та управління освіти у сфері повернення дошкільних закладів у своє первинне призначення.

Оксана Савчук зазначає, що рішучість та згуртованість тернополян може стати позитивним досвідом і для Івано-Франківська. «Я прагну, щоб і в нашому місті виконавча влада настільки завзято перейнялася проблемою дошкільної освіти та активно взялася за її вирішення. Депутатський корпус неодноразово звертав увагу на недостатню кількість місць в дитячих садках, пропонував ряд конструктивних рішень для покращення ситуації, однак дані пропозиції не реалізовуються представниками виконавчої влади.   Приємно зазначити, що в Тернополі рішуче взялися до справи та поставили собі за мету щороку повертати приміщення колишніх садочків, які зараз використовуюються не за призначенням, до свого первинного призначення. Ми ж можемо гордитися тільки Вочинецькою, 210, де вже відкрито І чергу прийому в ДНЗ, та Хоткевича, 11а, де процес його повернення триває», -наголосила Оксана Савчук.

 Приїзд делегації з Івано-Франківська мав і для Тернополя важливе значення, адже в цьому місті якраз 12 червня стартувала електронна реєстрація дошкільнят, яка в Івано-Франківську вже практикується більше року. Загалом принцип той самий: електронний реєстр бажаючих виховуватись у дошкільних закладах. Щоправда, колеги підійшли до цього питання дещо радикальніше та розпочали реєстр абсолютно з нуля, ліквідувавши попередні списки завідуючих ДНЗ.

Як зауважила начальник експертно-аналітичного відділу Івано-Франківської міської ради, координатор проекту електронної реєстрації дітей Христина Федотова, практика показала, що запровадження єдиної реєстрації таки виправдала себе. «Поступово міста переходять на таку систему. Такий процес не можна назвати випадковим, адже широко практикується в Європі. Окрім того, що чітка систематизація дозволяє впорядкувати чергу, повністю усувається будь-який людський чинник впливу. Все відбувається чітко та прозоро. Тому, очевидно, й в інших містах України поширюють таку систему», - резюмувала Христина Федотова.