Держкомтелерадіо затвердив новий редакційний статут Івано-Франківської ОДТРК «Карпати»


Держкомтелерадіо України своїм наказом затвердив редакційний статут Івано-Франківської обласної державної телерадіокомпанії «Карпати».

Напередодні його погодив і творчий колектив ТРК, повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

 

Документом визначаються основні вимоги щодо забезпечення об'єктивності та збалансованості інформації, що розповсюджується мовником, захисту дітей від негативного впливу інформації, дотримання авторських та суміжних прав, вимоги до реклами та спонсорства тощо.

 

Держкомтелерадіо делегує телерадіокомпанії повноваження щодо виконання статутних вимог, державного замовлення і договору-доручення та підтверджує, що ТРК має на меті відігравати роль професійного журналістського еталону в інформаційному просторі Івано-Франківської області. В це поняття входить широкий тематичний діапазон, відповідність обраної тематики потребам суспільства, дотриманням високих журналістських стандартів, утримання від гонитви за сенсаційністю на користь виваженому та ґрунтовному вивченню суспільних подій та явищ, пише «Телекритика».

 

«Карпати» окрім програм власного виробництва закуповуватимуть на тендерній основі та транслюватимуть також і інші програми.

 

З метою дотримання статуту, прав журналістів, технічних працівників компанії функціонуватиме редакційна рада з восьми осіб. Половина її складу обиратиметься безпосередньо творчим колективом телерадіокомпанії, а інша частина - затверджуватиметься Держкомтелерадіо.

 

Як зазначається в акті, творчий колектив «Карпат» повинен дотримуватись законодавства та професійної етики, а також не розголошувати комерційну інформацію компанії. Зокрема, забороняються пропаганда агресивних дій, необґрунтований показ насильства, поширення інформації, яка принижує честь і гідність особи та ін. Працівники ТРК мають право на отримання відомостей, необхідних для здійснення своєї діяльності, можуть здійснювати контроль за дотриманням прав журналістів, вимог щодо заборони цензури і втручання у творчу діяльність телерадіоорганізації тощо.

 

В свою чергу, журналісти не надаватимуть преференцій окремим політичним силам, представникам влади, громадських об'єднань, релігійних організацій та ін.

 

Статут також містить визначення понять «збалансована інформація», «точна інформація», порядок спростування помилок, посилання на офіційні, анонімні джерела.