Держскарбниця збагатилася майже на 5 млн. грн. завдяки „хмільному” збору


Прикарпатські бізнесмени, які здійснюють реалізацію в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольних напоїв та пива, з початку цього року перерахували до державного бюджету 4 850,0 мільйони гривень збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства.

Загалом, "хмільний" збір в області сплачують понад 4 тисячі суб’єктів господарювання, більшість з яких - приватні підприємці.

Фахівці ГУ Міндоходів у Івано-Франківській області нагадують, що збором на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства обкладається, крім іншого, виручка від реалізації алкогольних коктейлів та безалкогольного пива. Звітність зі збору подається щомісячно до органу доходів і зборів, де платник перебуває на обліку, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного місяця. Сплатити заявлену у ній суму необхідно протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання розрахунку. Таким чином, збір на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства сплачується до 30 числа місяця, наступного за звітним.

Крім того, звертаємо увагу, що розрахунок суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства подається незалежно від наявності у платника об'єкта оподаткування. Тобто, суб'єкт господарювання, який отримав ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, але діяльність з продажу алкогольних напоїв з моменту отримання ліцензії не здійснював, повинен подавати розрахунок суми збору.