У ДОЗ анонсують оптимізацію в інфекційній лікарні, де бракує грошей на зарплати


Працівникам Івано-Франківської обласної інфекційної лікарні боргують зарплату від вересня. Причина - брак грошей.

Під час сесії Івано-Франківської обласної ради депутати заслухали з цього приводу доповідь директора Департаменту охорони здоров'я ОДА Ігоря Дмитренка.

За словами чиновника, станом на 4 листопада заборгованість по зарплаті в обласній інфекційній лікарні складає 3 мільйони 303 тисячі гривень, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

"Поточна заборгованість 2 мільйони 393 тисяч і по на рахуваннях 463 тисячі. Ми оптимізували штат на 36 одиниць, що дозволило зекономити 412 тисяч. Наразі департамент створив комісію для перевірки, за результатами якої прийматимемо рішення. В планах - оптимізація і приєднання лікувальних закладів",- повідомив Дмитренко.

Втім, така відповідь не задовольнила обласну раду. Так, депутат обласної ради від ВО Свобода Ігор Дебенко поцікавився, чи заборгованість є тільки у цьому закладі чи й в інших обласних медзакладах.

Ігор Дмитренко заявив, що зараз у трьох обласних лікарнях є заборгованість по зарплаті. Мова найперше про вузькопрофільні медзаклади - стоматологічна поліклініка має протермінованих 818 тисяч гривень, а обласний психоневрологічний диспансер - 627 тисяч. Також вищезгадана інфекційна має борги. 

Своєю чергою депутат Роман Ткач зауважив, що таких інфекційних лікарень в Україні на пальцях можна порахувати.

"Я боюся слова "оптимізація", яке ви вжили. Дивіться, щоб та "оптимізація" не призвела не дай Боже до закриття лікарні. Таких закладів дуже мало, тому потрібно зробити все, щоб підтримати цю лікарню",-  переконаний Роман Ткач.  

Дмитренко пообіцяв, що лікарню не закриють, максимум - об'єднають з іншими закладами. У планах - створення Центру небезпечних і інфекційних захворювань. 

А депутатка Наталія Дьоміна зауважила, що доповідач так і не назвав конкретні шляхи розв'язання проблеми зараз.

"Я розумію, що ми говоримо про майбутнє, оптимізацію, роботу комісії, але люди хочуть отримати свою зарплату зараз. Це перше питання. Друге - маючи в департаменті економічний, плановий відділ, бухгалтерію, чому вчасно не інформуєте медичну комісію, обласну раду, що виникають проблеми в закладах охорони здоров'я? Хіба завчасно не можна прорахувати дохід та витрати?",- поцікавилась депутатка.

Директор ДОЗ пояснив, що лікувальний заклад уклав з Національною службою здоров'я так званий "49 пакет" щодо підтримки лікувальних закладів і буде дофінансований до кінця року. Відтак, борги погасять.

Водночас депутат облради Ростислав Кукурудз наголосив, що директор департаменту так і не відповів на запитання, чи є заборгованість НСЗУ перед лікарнею, і які заходи вживалися та будуть вживатися департаментом для подолання заборгованості. 

"Була оптимізація штату і зараз знову буде зменшена кількість штату, так буде економія коштів. НСЗУ декларує, що немає заборгованості перед лікарнею. Ми це питання вивчимо за результатами службової перевірки",- каже Дмитренко.

Своєю чергою голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич закликав посадовця конкретно відповісти, чи взагалі інфекційній лікарні вистачає фінансування НСЗУ.

Ігор Дмитренко заявив, що не вистачає, адже це монопрофільний заклад.

"Коли лікувальний заклад має багато пакетів для контрактування, він має багато надходжень. А тут вузький профіль. Не можна так говорити, але хіба треба епідемії і великої кількості пацієнтів",- сказав Дмитренко.

"Тобто, ви пропонуєте влаштувати нову епідемію, щоб НСЗУ платили більше грошей?", -  жартома поцікавився Олександр Сич.

 За результатами обговорення голова обласної ради доручив медичній комісії детально вивчити питання заборгованості в обласних медичних закладах.

До теми: У НСЗУ розповіли про зарплату керівників інфекційної лікарні, де боргують зарплату медикам

Цьогоріч медзаклади Франківщини отримали від НСЗУ 4,38 млрд грн за лікування пацієнтів

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!