Для чого потрібен антисептик


Нам радять постійно користуватись цими засобами. Але для чого ми маємо наносити антисептичні розчини на руки? Що це дає, та для чого потрібно користуватись ними так часто? Ось просте та зрозуміле пояснення. А також порада − який антисептик буде найефективнішим.

Вагома причина

Якщо говорити максимально стисло, то можна сказати, що антисептик − це засіб, який покликаний знищити усі хвороботворні мікроорганізми на нашій шкірі. Вчені встановили, що в середньому людина торкається рукою обличчя 20 разів на годину. Якщо перед цим вона торкнулась забрудненої поверхні, то збудники хвороби дуже швидко потраплять в організм через рот, ніс чи очі. Найстрашніше те, що ми торкаємось обличчя несвідомо, робимо це не задумуючись, інстинктивно. 

Тому єдиний захист − це постійно тримати руки чистими. За першої ж нагоди мити їх з милом під проточною водою. А якщо такої можливості немає, то обробляти поверхню рук за допомогою антисептику. Наносити його на шкіру тими самими рухами, що ми робимо під час миття рук.

Найкращий антисептик

Застосовуйте антисептичні розчини, до складу яких входить етиловий спирт. Етанол здатен знищити до 99% всіх відомих нам мікроорганізмів, що здатні викликати захворювання. Він не є токсичним, не викликає сильного подразнення. Визначити, чи є у розчині спирт, можна за характерним сильним ароматом. Тому ви ніколи не сплутаєте спиртовий антисептик із водою чи іншою рідиною. 

Ви також можете готувати розчин самостійно, просто змішуючи харчовий етиловий спирт з перекисом водню, дистильованою водою та гліцерином. Останній потрібен для того, щоб протидіяти пересиханню та розтріскуванню шкіри. 

ВООЗ радить використовувати таку пропорцію складників на 10 л антисептику:

Етиловий спирт − 8333 мл. 

Розчин перекису водню 3% − 417 мл. 

Гліцерин 98% − 145 мл. 

Дистильована вода − 1105 мл

Змішуючи ці компоненти потрібно пам'ятати про техніку безпеки. Адже спирт − це легко займиста речовина. 

Знищити бактерії

Антисептик знищує бактерії, руйнуючи їх захисну оболонку з протеїнів. Цього цілком достатньо для того, щоб навіть збудники страшних хвороб перестали нести небезпеку для нашого здоров'я. Однак, слід пам'ятати, що спирту потрібно приблизно 60 секунд для того, щоб подіяти. 

Якщо використовувати нерозведений етанол, то він діє надто швидко. Деякі бактерії здатні після цього відновлювати свій захисний шар. Але якщо ви візьмете розчин з концентрацією етилового спирту від 60% до 85%, то вони вже не зможуть відновитись. 

Знищити віруси

З вірусами все простіше, адже у них немає протеїнової оболонки. У них ланцюги РНК чи ДНК захищені простим шаром з ліпідних структур. Тобто, з жирів. Спирт легко їх розчиняє та руйнує. Причому цей процес відбувається навіть швидше, ніж у випадку з бактеріями. 

Але все одно, завжди давайте антисептику хоча б хвилину на те, щоб подіяти. Нанесіть його на руки та ретельно розітріть по всій поверхні. Потім не витирайте їх рушником. А дайте трішки обсохнути. Спирт швидко вивітриться й ви не будете відчувати ніякого дискомфорту.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!