Для ремонту прикарпатських доріг потрібно понад 7 мільярдів гривень


Для удосконалення планування ремонтних заходів дорожнього покриття в Україні працює Система управління станом покриттів (СУСП). СУСП є цільовим інструментом по визначенню транспортно-експлуатаційного стану доріг з подальшими розрахунками поточних і перспективних програм робіт з урахуванням обмежень в ресурсах та фінансах. Базовою організацією по функціонуванню СУСП є Державне підприємство Український державний інститут з проектування об’єктів дорожнього господарства “Укрдіпродор”.

Про це повідомляє прес-служба САД.

За допомогою даної програми формуються бази даних про поточний стан доріг та розрахунок необхідних обсягів робіт та витрат ресурсів на 5-річну перспективу по приведенню існуючого стану доріг до нормативного.

По результатам оцінки транспортно-експлуатаційних показників 2013 р. за допомогою СУСП були проведені розрахунки з визначення розрахункової необхідності проведення ремонтних заходів на автомобільних дорогах загального користування державного значення Івано-Франківської області (1 154,2 км). Для того, щоб вищевказані автодороги відповідали нормативним вимогам та стандартам України (здійснення капітального та поточного ремонтів), загальна сума необхідних коштів повинна становити  7 397 326 260 грн. з розподілом на наступних 5 років, зокрема на 2014 р.  – 3 918 351 540 грн.

По методиці, затвердженій Наказом Мінінфраструктури і Мінфіну від 21 вересня 2012р., яка виключає людський фактор в розподіленні коштів, області на 2014 р. виділено 62 500 000 млн. гривень. Як бачимо реальне фінансування зовсім не відповідає необхідним фінансовим ресурсам.

Проте при плануванні ремонтних робіт мережі доріг державного значення доцільно використовувати результати розрахунків по СУСП, адже навіть при обмеженому фінансуванні розрахунки дають можливість вкладати кошти з найбільшою ефективністю.