Дорогі маршрутки


Щодня на маршрути в місті Коломиї виїжджає 40 автобусів та мікроавтобусів. У час пік – всі вони переповнені. Це бачать ті, хто все ж міським транспортом користується. Дотепер проїзд у міському транспорті становив 2 гривні, незалежно яку відстань вам потрібно проїхати.

Для декого це було не так і багато, для декого й ті 2 гривні були неабиякою рятівною соломиною для домашнього бюджету. Зайвий раз подумаєш віддати їх перевізникові чи все ж зекономити та пройтися містом пішки. Хоча не завжди час, відстань та здоров’я людям це робити дозволяє. Особливо, коли поспішаєш та й відстань не в один кілометр до потрібного пункту призначення. І ось для містян, які все розуміють, хоча й не завжди погоджуються, новий сюрприз у вигляді підвищення ціни за проїзд у міському транспорті. Він ніби й очікуваний, і передбачений, та все ж ще й як б’є по кишені пересічного громадянина. Та ще враховуючи практично одночасне підняття вартості на газ та електроенергію для населення на 10-40 відсотків. Зрештою, все спишуть на військові дії на сході країни.

Тим часом виконавчий комітет Коломийської міської ради, розглянувши звернення приватних перевізників, ПАТ «Коломийське АТП» та ТзОВ «Автопідприємство ДОЗ», які безпосередньо здійснюють перевезення пасажирів на автобусних маршрутах міста Коломиї та на основі представлених ними розрахунків, 28 травня ухвалив рішення про підняття тарифу на послуги з перевезення пасажирів у міському автомобільному транспорті (автобуси та мікроавтобуси) до 3 гривень.

Відповідно до даного рішення, тариф у розмірі 3 грн. для автобусів розпочне діяти у Коломиї вже від 2 червня. Це в проміжок часу від 6.00 до 22 .00 години. В проміжку між 22.00 до 24.00 год. за проїзд у міському транспорті вже доведеться викласти з кишені 4 гривні. Врахували в новому рішенні й вартість проїзду для дітей. Зокрема, в рішенні виконкому «Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом» сказано, що під час навчального періоду, тобто від 1 вересня до 1 червня, крім вихідних днів, проїзд для дітей шкільного віку становитиме 1 грн. 50 копійок. Для дошкільників проїзд безкоштовний. Рішення ж виконавчого комітету міської ради від 23 березня 2011 року вважати таким, що втратило чинність.

Як зазначив заступник міського голови Володимир Тарновецький, остання зміна тарифу за проїзд у міському транспорті відбулася ще в березні 2011. З тих пір жодного разу не заходила мова про підняття вартості проїзду в міському транспорті. Хоча ціни і на пально-мастильні матеріали й на запасні частини зростали вже неодноразово. Сьогодні ж питання стало нагальне. Адже за цей період зросла вартість палива майже на 80 відсотків, стали дорожчими на 43% автошини, виросли в ціні на 16% запчастини, та й розмір мінімальної зарплати не стояв на місці.

Щодо пільгового перевезення, то як зазначив Володимир Тарновецький, воно також викликає занепокоєння. Адже держава на одного пільговика виділяє всього 4 гривні на місяць, це так би мовити за новим тарифом на 1,5 поїздки раз на місяць. У Коломиї таких пільговиків 12 тисяч, з державного бюджету на потреби перевезення пільгової категорії населення надходить 50 тисяч гривень щомісячно. Але надходять вони переважно з великим запізненням. Приміром, на 1 січня 2014 року борг на пільгове перевезення становив 372 тисячі гривень. На щастя, цьогоріч борг вже погасили, тобто держава гроші на пільгове перевезення містові повернула.

Звісно, пересічні коломийці все розуміють і не проти підняття тарифів на проїзд, але й перевезення пасажирів, стан маршруток, відношення водіїв мають бути набагато якіснішими, ніж ми маємо дотепер. Також коломийці хочуть й уведення видачі квитків на проїзд у громадському транспорті та встановлення на маршрутках JPS-навігаторів.

Треба починати з того, щоб був облік готівки. Адже сьогодні ніхто чітко не знає, скільки перевізники збирають грошей. Крім того, закон чітко тлумачить, що до обов’язкових документів, які повинен мати при собі водій транспортного засобу, має бути квитково-касовий лист. Доки водій його не матиме і не записуватиме, виїжджаючи в рейс, номер першого квитка, і в кінці дня – номер останнього, доти всі розмови про обґрунтованість тарифу є дурницею, взятою зі стелі. У той же час громадянин, який не має квитка на проїзд, не має документа, що підтверджує договірні відносини між перевізником та пасажиром, є, можна сказати, зайцем. Відтак, має бути квиток, що якраз і підтверджує наш платний проїзд та дає змогу в кінцевому результаті підрахувати й обґрунтованість тарифу.

Коломийські Вісти